MonPlaneta
Els representants catalans en la lluita contra el canvi climàtic

La primera Cimera Global d’Acció Climàtica, una cita internacional que té com a objectiu fer balanç del compliment de l’Acord de París de 2015 a tots els nivells -estats, regions, ciutats, empreses, inversors i ciutadans-, va començar aquest dimecres a la ciutat de San Francisco (Califòrnia) i on hi haurà, entre molts altres, la presidenta del C40 i alcaldessa de París, Anne Hidalgo, l’exvicepresident dels Estats Units, Al Gore, i el comissari europeu d’Acció pel Clima i Energia, Miguel Arias Cañete. Celebrada, precisament, entre París 2015 i París 2020, està programada per intensificar el nivell d’ambició de la lluita contra el canvi climàtic.

Logo de la Cimera Global d'Acció Climàtica
Logo de la Cimera Global d’Acció Climàtica | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

Els líders i representants d’institucions de tot el món, de supraestatals a locals, s’estan reunint per mirar de posar-se d’acord en com encararan els reptes que els afecten a tots, com la reducció de les emissions de diòxid de carboni de les activitats industrials i el transport, que inclou el foment del vehicle elèctric i el compromís d’augmentar la generació d’energia elèctrica a través de fonts renovables, a més de la necessitat d’augmentar l’eficiència energètica dels edificis de nova construcció i, en la mesura del possible, millorar la dels existents, entre d’altres. Tot això tenint sempre en compte, és clar, la necessitat de mantenir la generació d’ocupació i treballar per un creixement econòmic sostenible. A més, també es proposaran nous reptes per al futur en cinc àmbits diferents i que es continuaran treballant a la cimera COP24 que tindrà lloc a Polònia el proper mes de novembre: sistemes d’energia saludables, creixement econòmic inclusiu, comunitats sostenibles, custòdia del territori i inversions transformadores del clima.

L’aprovació de la Llei del Canvi Climàtic de Catalunya, l’agost de 2017, va convertir el nostre país en pioner al sud d’Europa i en un dels primers governs mundials que té una llei que marca quin és el camí a seguir en la lluita contra l’escalfament global, incorporant elements molt ambiciosos com l’obligació de desenvolupar pressupostos de carboni o una fiscalitat ambiental que redueixi les emissions de gasos d’efecte hivernacle. A més, també té l’objectiu de dotar de recursos econòmics per actuar en mitigació i adaptació al canvi climàtic i protegir el patrimoni natural. La presència de catalans a la cimera, de fet, és força notable, ja que no només hi ha una delegació del Govern, encapçalada per conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet sinó que, a nivell supraestatal, la delegació enviada pel Parlament Europeu está liderada per Francesc Gambús. Tots ells, des d’àmbits d’actuació diferents, discutiran l’assoliment dels compromisos de l’Acord de París fins el dia d’avui i, també, quines passes s’han de fer en el futur.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una imatge d'arxiu
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una imatge d’arxiu | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

La representació de la Generalitat de Catalunya, integrada, a més del conseller, per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, es va reunir aquest dimecres amb membres i representants de la comunitat catalana a Califòrnia i també va participar, amb intervenció del conseller Calvet, a l’Assemblea General de l’Under2 Coalition, un grup de més de 200 governs regionals que representen més de 1.300 milions de persones i que volen mantenir l’escalfament global per sota dels 2ºC. La coalició ha esta impulsada per l’organització The Climate Group, del Consell Executiu de la qual Catalunya és membre, i el Govern va signar-ne els compromisos el maig de 2015, esdevenint un dels 11 membres fundadors d’aquest organisme, que lluita per limitar les emissions a menys del 80%, o assolir un nivell d’emissions per càpita de menys de 2 tones anuals de CO2 el 2050. D’altra banda aquest dijous Damià Calvet participarà en una taula rodona sobre el camí cap a societats i economies que tendeixin al residu zero, basades en l’economia circular.

A més, el viatge de la delegació catalana servirà per estrènyer relacions amb representants d’administracions i institucions públiques i privades referents en la lluita contra el canvi climàtic i per afavorir contactes amb persones de relleu internacional expertes en la matèria. En aquest sentit, la delegació catalana durà a terme reunions bilaterals amb els representants dels governs de Califòrnia, Gal·les, i Baden-Württemberg, i amb persones expertes i del sector empresarial.

L'eurodiputat Francesc Gambús al Parlament Europeu
L’eurodiputat Francesc Gambús al Parlament Europeu | Cedida

!--akiadsense-->

Pel que fa a la delegació del Parlament Europeu, que a més de Gambús té com a integrants els eurodiputats Lynn Boylan (Grup Confederal de l’Esquerra Unitària Europea) i Bas Eickhout (Grup dels Verds / Aliança Lliure Europea), es reunirà amb els representants de l’ONU que co-presideixen la cimera, representants de la indústria, un grup de parlamentaris de l’Aliança del Clima dels Estats Units i també el governador de Califòrnia, Jerry Brown. Gambús, membre independent del Grup del Partit Popular Europeu, també va ser convidat a la recepció i al sopar privat de l’enviat especial de l’ONU per a l’acció del clima, empresari i exalcalde de Nova York, Michael Bloomberg. L’euroodiputat ha volgut remarcar que la delegació que encapçala vol “reforçar el lideratge de la Unió Europea en la lluita global contra el canvi climàtic” i ha posat en valor la trobada amb Bloomberg i l’oportunitat de conèixer de primera mà les accions de lluita contra el canvi climàtic que duen a terme Califòrnia i Washington, entre d’altres. “No tots els EEUU són Trump ni han renegat del seu compromís contra el canvi climàtic”, ha reblat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa