MonPlaneta
El Rellotge del Judici Final és més a prop que mai de la mitjanit
  • CA

El Butlletí dels Científics Atòmics ha avançat l’hora del seu Rellotge del Judici Final fins a deixar-los més a prop del que han estat mai de la mitjanit. Això, han explicat els seus responsables, vol ser un advertiment per fer nota que la humanitat es troba davant del que consideren “un perill sense precedents” que està fent augmentar les probabilitats que els humans causem una catàstrofe planetària a gran escala.

Els científics, polítics retirats i experts en seguretat i tecnologia que formen el Butlletí dels Científics Atòmics, doncs, han decidit avançat encara una mica més les manetes del rellotge fins a col·locar-lo a només 90 segons de la mitjanit, el més a prop que hi ha estat mai. Un fet especialment preocupant tenint en compte totes les coses que han passat al món durant els més de 75 anys que fa que existeix.

Prova nuclear Castle Bravo (1954) | Departament d'Energia dels Estats Units
El Rellotge del Judici Final és tot un símbol del segle XX | Departament d’Energia dels Estats Units

Un símbol de la Guerra Freda

El Rellotge del Judici Final va ser creat el 1947 per mostrar d’una manera fàcil a quina proximitat era la humanitat que es produissin catàstrofes que la poguessin destruir. Al principi es trobava a 7 minuts de la mitjanit però, amb la Guerra Freda, s’hi va apropar ràpidament fins arribar als 2 minuts que, en aquell moment, van ser un senyal de la proximitat de l’apocalipsi nuclear, com recorda la cançó ‘2 Minutes To Midnight’, d’Iron Maiden.

Ara, però, no són només les armes nuclears sinó també el canvi climàtic i les malalties infeccioses, com ara la Covid-19, les que amenacen de fer desaparèixer la humanitat. És per això que el Rellotge del Judici Final ha volgut “reflectir aquesta realitat”, com va explicar Rachel Bronson, presidenta i CEO del Butlletí dels Científics Atòmics, en un comunicat. “És una decisió que els nostres experts no prenen a la lleugera”, va afegir. Si el 2020 ja érem a 100 segons de la mitjanit, el primer cop que es passava dels 2 minuts, sembla que ara som encara una mica més a prop.

El canvi climàtic pot tenir conseqüències horribles per a nosaltres i per a tot el planeta, i podríem arribar a desaparèixer | Josef Stuefer
El canvi climàtic és un dels factors que posa en perill la humanitat | Josef Stuefer

Sobren motius per tenir por

Les raons són diverses. En primer lloc, la invasió russa d’Ucraïna ha fet augmentar el risc de l’ús d’armes nuclears, en un moment on tant Rússia com també els Estats Units i la Xina estan modernitzant els seus arsenals nuclears i l’Índia, el Pakistan i Corea del Nord tenen els seus propis projectes.

La crisi climàtica també és un factor important i una gran amenaça i, tot i que sembla que les emissions de 2022 han crescut molt poc respecte les de 2021, continuen en xifres altíssimes i els efectes del canvi climàtic són cada cop més palpables. Així, tot i que hi ha noves i millors tecnologies tant en les energies renovables com en la captura i emmagatzematge de carboni, la situació no sembla a prop de canviar.

Finalment, i en part a conseqüència del canvi climàtic, el risc de l’aparició de brots de malalties infeccioses i altres amenaces biològiques també està augmentant, cosa que ha tingut el seu efecte en l’avenç del Rellotge del Judici Final.

Més notícies
El canvi climàtic pot tenir conseqüències horribles per a nosaltres i per a tot el planeta, i podríem arribar a desaparèixer | Josef Stuefer
Adverteixen que els humans ens podem extingir pel canvi climàtic
Un equip d'investigadors crida a contemplar els pitjors escenaris per estar preparats pel que pugui passar
La selva amazònica al Perú
Un estudi prediu el col·lapse de la civilització el 2050 si no s’atura el canvi climàtic
L'escalfament global podria abocar la Humanitat al caos si no es prenen mesures urgents i de manera immediata
El ministre d'Afers Exteriors de Tuvalu, Simon Kofe, es va adreçar a la COP26 des de dins de l'aigua per simbolitzar la situació desesperada del seu país | Ministeri d'Afers Exteriors de Tuvalu
Tuvalu vol copiar-se al metavers abans de desaparèixer sota el mar
El seu govern vol salvar la història i la cultura de l'arxipèlag però també les seves institucions
Reproducció de la cultura Liangzhu | Pixabay
Una antiga cultura xinesa va desaparèixer per un canvi climàtic
Fa més de 5.000 anys, un monsó molt intens va causar enormes inundacions de què no es va poder recuperar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa