MonPlaneta
Els que decideixin retirar un cotxe contaminant tindran transport públic gratuit durant 3 anys

Les diferents adminsitracions de l’àrea metropolitana i el departament de Territori i Sostenibilitat han presentat aquest dijous el pla de reforç del transport públic.

D’entrada quan la Generalitat declari un episodi ambiental de contaminació es restringirà la circulació de vehicles a l’entorn de Barcelona. I per compensar-ho el transport públic oferirà la màxima capacitat operativa: s’augmentarà l’oferta de Metro, bus, tramvia, Ferrocarrils i Rodalies, però especialment a les hores punta, mentre duri l’episodi.

També s’activarà la T-aire, la targeta per als dies d’episodi. A partir del 2 d’octubre, es podrà adquirir la T-verda, que permetrà viatges il·limitats i gratuïts durant tres anys als ciutadans que desballestin un vehicle contaminant i no se’n comprin cap.

El conseller Rull ha explicat que l’objectiu d’aquestes mesures és “treure 130.000 vehicles privats que es mouen diàriament a Barcelona, un 10% dels que circulen habitualment, i captar entre 175.000 i 350.000 nous viatges en transport públic”. Per a Rull, “la idea és propiciar un canvi d’hàbits: donarem una bona oferta de transport públic els dies d’episodi ambiental i els usuaris podran acreditar que és més eficient en tots els sentits”.

Rull ha resumit així el pla de reforç: “Ampliació de l’hora punta fins a les 11 h a Metro, bus i Rodalies (R1 i R4); al Tram i FGC l’hora punta s’allargarà a tot el dia; més freqüències als busos interurbans de l’AMB i als de la Generalitat; i carrils bus específics a la B-23 i a la Gran Via”.

“Aquests reforços, que són excepcionals per als dies d’episodi, passaran a ser estructurals a partir de l’1 de gener de 2019, quan les restriccions passin a ser permanents”, ha avançat.

Restriccions a partir de l’1 de desembre

A la cimera de la qualitat de l’aire celebrada a Barcelona el mes de març passat es va acordar que a partir de l’1 de desembre es restringirà el trànsit a furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994 i turismes d’abans de l’1 de setembre de 1997, a les carreteres competència de la Generalitat en situacions d’episodi ambiental a 40 municipis de l’entorn de Barcelona. Aquestes restriccions provisionals seran permanents de cara a l’1 de gener de 2019.

D’altra banda, a partir de l’1 de desembre de 2017, un cop la Generalitat declari l’episodi de contaminació, l’AMB activarà, d’acord amb els ajuntaments, les restriccions de trànsit de la zona de baixes emissions de l’àmbit de les rondes de Barcelona, on no podran circular els turismes que no disposin d’etiqueta ambiental de la DGT.

Les excepcions permanents per a les restriccions a partir d’1 de desembre de 2017, en cas d’episodi de contaminació en la zona de l’àmbit de Rondes de Barcelona, són els vehicles d’emergència (policia, bombers, ambulàncies), els vehicles de Persones amb Mobilitat Reduïda (VPMR) i els serveis bàsics (mèdics i funeraris). Igualment, hi ha excepcions transitòries durant l’hivern-primavera 2017- 2018 per a les motos (que estan pendents de l’etiquetatge ambiental oficial per part de la DGT), camions, autocars i autobusos i furgonetes Euro 1, Euro 2 i Euro 3.

Aquestes restriccions estaran actives entre les 7 i les 20 h de dilluns a dijous, amb els divendres pendents d’ajustar, des del dia de la declaració de l’episodi i fins que es doni per finalitzat. Els vehicles esmentats podran circular, mentre duri l’episodi només en la franja horària de les 20 h a les 06.59 h de dilluns a dijous, i tots els caps de setmana i festius.

Màxima capacitat del transport públic

El reforç del transport públic a la primera corona es concentrarà en incrementar la capacitat tant al metro, com als busos urbans i metropolitans i al tramvia. Als corredors radials cap a l’àrea de Barcelona, les mesures aniran encaminades a incrementar la capacitat dels serveis troncals en hora punta i ampliar l’oferta en hora vall, garantir la circulació fluïda en els carrils bus i bus-vao i gestionar la distribució de passatgers a l’interior dels trens amb personal d’informació i orientació.

L’AMB també posarà en marxa una app amb la informació de les places reservades en estacions de ferrocarril per als usuaris de transport públic.

Finalment, als municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona amb forta mobilitat cap a Barcelona, les mesures aniran encaminades al reforç de les línies d’aportació cap a les estacions, donar la màxima prioritat als autobusos, evitar l’inici d’obres o poda d’arbrat i gestionar l’aparcament a prop de les estacions ferroviàries.

T-aire: títol de transport públic específic per als episodis

Els reforços del transport públic van acompanyats d’un nou bitllet exclusiu per als dies d’episodi. És l’anomenada T-aire, un títol multipersonal de 2 viatges integrats que es podrà utilitzar el mateix dia de la primera validació i que serà vàlid únicament en situacions d’episodi ambiental. La T-aire estarà disponible a les 6 corones i el temps de transbordament serà el mateix que el de qualsevol títol integrat: 1 hora i 15 minuts per a la zona 1 i es va incrementant en 15 minuts més per cada zona addicional. El preu serà el de 2 viatges d’una T-10 aplicant un descompte del 10%.

La T-aire estarà disponible a les màquines de venda automàtica dels operadors de transport públic: TMB, FGC, Rodalies de Catalunya i Tram. D’acord amb el protocol, s’activarà la venda en el moment en què la Direcció General de Qualitat Ambiental declari un episodi ambiental de contaminació i es desactivarà un cop es declari la fi de l’episodi.

T-verda a tot l’àmbit d’actuació

A més de la T-aire per als episodis ambientals, per fomentar l’ús del transport públic, a partir del 2 d’octubre estarà a disposició dels ciutadans la T-verda, un títol de transport personal i intransferible que permet utilitzar de manera il·limitada i gratuïta durant tres anys tots els serveis de transport públic integrats dins de les 6 corones tarifàries de l’ATM. En l’àmbit dels 36 municipis metropolitans, el títol serà T-Verda Metropolitana i el gestionarà l’AMB, a través del seu servei AMB Informació. La Generalitat el farà extensiu a la resta de municipis amb el nom de T-Verda.

La persona beneficiària haurà d’acreditar ser major d’edat, estar empadronada dins de l’àmbit de l’ATM de Barcelona i haver desballestat un vehicle contaminant de la seva titularitat que pagui l’impost de vehicles de tracció mecànica en algun municipi integrat.

S’hi poden acollir els vehicles desballestats fins a 6 mesos abans del moment de la sol·licitud de la tramitació de la T-verda. Els vehicles que entren dins d’aquesta opció de la T-verda són:

· Turismes dièsel matriculats abans de 2006.

· Turismes gasolina o gas matriculats abans de 2000.

· Motocicletes matriculades abans de l’1/7/2004 i ciclomotors matriculats abans del 17/6/2002).

La persona beneficiària es compromet a no adquirir cap més vehicle durant la vigència de la T-verda, que és de tres anys i caldrà de renovar anualment. El titular de la targeta podrà cedir per una única vegada el dret de la targeta a un beneficiari substitut que podrà ser qualsevol membre de la seva unitat familiar.

L’emissió i renovació es realitzarà sense cap cost als centres d’atenció al client establerts per l’AMB per als residents dels 36 municipis metropolitans, i de l’Associació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU) per a la resta de l’àmbit ATM.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa