Turbines eòliques
Turbines eòliques | pxhere

!--akiadsense-->

L’energia eòlica és un dels pilars dels plans alemanys per canviar la seva política energètica. D’acord amb el govern del país, aquesta font renovable, juntament amb les energia solar, hidràulica i la biomassa, hauria de proveïr el 60% de l’electricitat de cara a l’any 2030. En un estudi recent de la universitat de Friburg, un equip d’investigadors ha calculat que és possible cobrir el 40% de la demanda energètica actual només amb energia eòlica si les plantes es distribueixen correctament pel territori. Per calcular la quantitat d’energia eòlica que es pot arribar a obtenir, van fer servir un model tridimensional basat en el nombre d’instal·lacions noves que es van crear l’any 2017. Si aquest augment es manté constant fins l’any 2030, es podria arribar al valor calculat, segons afirmen a l’article que han publicat a la revista ‘Energy Conversion and Management’.

Una de les idees més importants a l’hora de crear el model va ser augmentar l’eficiència amb què s’obté electricitat del vent. Els científics van comprovar que la substitució de les plantes antigues per altres de més eficients augmentaria enormement els resultats, multiplicant la generació actual d’elctricitat. Això, al seu torn, faria que el cost de generació baixés i abarataria l’energia eòlica fins a nivells semblants a la de la produïda cremant lignit. Tot i això, per arribar als objectius marcats pel govern alemany, una part important de les 30.000 turbines actuals haurien de ser reemplaçades i se n’haurien d’instal·lar unes 6.000 més.

En base a aquesta recerca, els recursos eòlics disponibles es poden calcular per tots els tipus de turbines més comunes. A més, l’objectiu d’expansió es pot ajustar com es desitgi per desenvolupar i avaluar escenaris diferents pel que fa a la densitat de plantes, l’estratègia d’expansió i la intensitat de la renovació de les instal·lacions actuals, cosa que també permet fer diferents càlculs de distribució espacial. Un dels objectius és mantenir el nombre de noves turbines el més baix possible, per minimitzar l’impacte paisatgístic i protegir la natura mentre, alhora, es fa la transició a un model energètic més sostenible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa