MonPlaneta
Catalunya i França treballaran per protegir la vaca de l’Albera en perill d’extinció
Vaca de l'Albera

!--akiadsense-->

El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya participa al projecte europeu ALBERAPASTUR, amb França, que ha de servir per millorar la gestió ramadera i pastoral del massís transfronterer de l’Albera, a la vegada que preveu actuacions per a la prevenció dels incendis.

És una iniciativa en la que hi col·laboren com a Cap de Fila del projecte, el Pays Pyrénées Méditerranée, i representants de la Cambra d’Agricultura dels Pirineus Orientals, així com de tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de l’IRTA, de la Universitat de Perpinyà i de l’Associació de Defensa de les Races Locals.

L’objectiu principal del projecte, que es desenvoluparà en tres anys, entre 2018 i el 2020, consistirà en promoure la protecció i valorització de la raça de la vaca de l’Albera actualment en perill d’extinció, així com l’aprofitament sostenible dels recursos forestals.

Així mateix, es preveuen accions de suport a la gestió de les pastures promovent un millor coneixement de les activitats de cria del bestiar autòcton d’aquest massís i posant en marxa una cooperació perdurable entre ramaders d’ambdós països.

El programa també emprendrà accions de suport silvopastoral i de prevenció d’incendis al massís de l’Albera, cap de Creus i zona dels Aspres. Algunes d’aquestes accions consistiran a identificar àrees de baixa càrrega de combustible pasturables, s’analitzaran les pastures existents a la zona i es provarà de millorar-les mitjançant estassades, rompudes, sembres i es mantindran les àrees estratègiques per a la prevenció d’incendis forestals amb bestiar, mitjançant contractes de manteniment amb ramaders.

Un altre dels reptes del projecte serà posar en valor la carn de la vaca de l’Albera mitjançant un programa de millora, promovent la venda de circuit-curt, valoritzant la tasca dels productors i integrant aquestes accions en la promoció turística de l’espai.

El projecte ALBERAPASTUR, cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), s’emmarca en un pla més ampli, conegut com a POCTEFA 2014-2020, que és l’acrònim del “Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra”.

Es tracta d’un programa europeu de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre aquests tres països. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa