MonPlaneta
El projecte Marviva-Upcycling the Oceans va recollir 70t d’escombraries marines el 2018
Plàstics a la desembocadura d’un riu | Greenpeace

!--akiadsense-->

L’acumulació de residus al mar s’ha convertit en una de les principals amenaces per a la biodiversitat marina, i la costa catalana no és una excepció. L’Agència de Residus de Catalunya, la Confraria de Pescadors del Port de Barcelona i l’Autoritat Portuària de Barcelona van engegar, l’octubre de 2015, el projecte Marviva de recollida i caracterització de deixalles marines, gràcies a la motivació dels pescadors. L’any 2017 s’hi van sumar 13 ports catalans a través del conveni “Marviva-Upcycling the Oceans” entre l’ARC, Ecoembes, la Fundació Ecoalf, el Departament d’Agricultura i la Federació Catalana de Confraries de Pescadors. A través d’aquest conveni, es volia recuperar els residus del fons marí per transformar-los en matèria primera útil per a d’altres sectors alhora que es conscienciava la ciutadania de la gravetat del problema d’abandonar escombraries a entorns naturals. Aquesta tasca va comptar amb la col·laboració de més de mil pescadors catalansde 235 vaixells d’arrossegament, que van traure dels fons marins, al llarg de l’any 2018, 70t d’escombraries, del les quals 35t són residus de plàstic.

Plàstics surant al mar | Greenpeace

!--akiadsense-->

Josep Maria Tost, director de l’ARC, ha destacat aquest dimarts a Sant Carles de la Ràpita que la iniciativa “no podria haver-se realitzat sense el compromís dels pescadors amb el projecte” i “gràcies a la tasca de caracterització de les escombraries marines trobades, que ens ha permès disposar de més coneixement sobre la composició i origen d’aquests residus”. Un coneixement que ha quedat reflectit en una exposició presentada aquest migdia al Museu de la Mar de l’Ebre de Sant Carles. Per a Tost, “aquesta és un una eina per donar a conèixer el greu problema de les escombraries marines i facilitar a la ciutadania algunes solucions de prevenció dels productes de plàstic d’un sol ús, que representen el 86% dels plàstics recollits en el projecte”.

El gerent de Reciclatge i Recollides Complementàries d’Ecoembes, Alberto Caldeiro, ha assenyalat que “com a organització ambiental que coordina el reciclatge d’envasos, des d’Ecoembes tenim un compromís amb el futur del nostre planeta. Per això, no podem mantenir-nos al marge davant d’una de les principals amenaces per a la biodiversitat marina: l’acumulació de residus a mars i oceans”. Per la seva banda, la directora de la Fundació Ecoalf, Irene Díez, ha explicat l’alt grau de satisfacció amb el projecte, detallant que “el 2015 vam arrencar a nou ports i, a dia d’avui, gràcies al compromís del sector pesquer, tenim una xarxa consolidada de gairebé 40 ports que fins ara ha recuperat més de 330 tones d’escombraries del fons del mar. El nostre objectiu no és només extreure les escombraries que està destrossant els ecosistemes marins sinó demostrar que és possible donar-los una segona vida convertint-los en productes d’alta qualitat i duradors”.

Vaixell pesquer tornant al port al sud de l’estat espanyol | Hernán Piñera (Flickr)

!--akiadsense-->

Cada any, uns vuit milions de tones de plàstic arriben al mar, el 75% de les quals acaba al fons, provocant greus conseqüències en els ecosistemes marins. El 80% de la contaminació marina prové de l’entorn terrestre, de residus abandonats per les persones. Per combatre aquestes xifres, “Upcycling the Oceans” va dissenyar un cicle de reciclatge que comença amb la tasca dels pescadors. En el seu treball diari, s’ocupen de guardar els residus que recullen amb les xarxes per, un cop arriben a port, dipositar-los als contenidors que el projecte els proporciona. A partir d’aquí, els residus es transporten, es classifiquen i es reciclen. En concret, el plàstic PET es tracta per convertir-lo en gransa que permet l’elaboració del fil amb el qual l’empresa de moda sostenible Ecoalf fabrica les peces tèxtils. Des que el projecte va començar la seva activitat, el 2015, Ecoalf ha elaborat peces d’alta qualitat, amb les mateixes propietats tècniques i disseny que els productes no reciclats. El 2018, en concret, es van llançar les sabatilles Ocean Waste, fabricades a partir d’unes cinc ampolles de plàstic del fons de la Mediterrània.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ona a abril 30, 2019 | 23:12
    Ona abril 30, 2019 | 23:12
    300.000 € de multa cada plàstic tirat al mar i s’acaba amb l’incivisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa