MonPlaneta
Primeres targetes verdes a canvi de cotxes
Targeta verda

L’AMB ha presentat aquest dimarts el balanç de les primeres sol·licituds de la targeta verda metropolitana, que ofereix tres anys de transport públic gratuït a canvi de desballestar un cotxe antic contaminant, i ha fet el lliurament del títol als primers usuaris que l’han sol·licitat.

Des del 2 d’octubre, quan es va obrir el període de sol·licitud, i fins el 19 de novembre, AMB Informació ha rebut 249 sol·licituds, de les quals 202 ja han estat validades pel servei i admeses a tràmit. Durant l’octubre, que ha sigut el primer mes de vigència del títol, s’han acceptat 62 peticions, i al llarg dels 20 primers dies de novembre ja s’ha donat llum verda a 140 noves sol·licituds. Poveda ha agraït, en nom de l’AMB, la sensibilitat i la iniciativa de fer aquest pas per part de totes les persones que ja han fet la sol·licitud. També ha destacat la importància de fer un canvi d’hàbits en la mobilitat i l’incentiu que fa l’administració per promoure’ls.

Fins ara, ja han demanat el títol ciutadans de 20 municipis. Analitzant-ne la distribució geogràfica, els municipis metropolitans amb més demanda són:Barcelona, amb un total de 138 sol·licituds; l’Hospitalet de Llobregat, amb 8; Badalona, Sant Boi de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, amb 7 sol·licituds cadascun. També s’han rebut sol·licituds de Viladecans, Sant Joan Despí, Sant Cugat del Vallès o Cerdanyola del Vallès, entre d’altres.

El 55% dels usuaris que han demanat la T-verda metropolitana tenen més de 50 anys, mentre que la franja d’edat compresa entre els 18 i els 29 anys és la que registra menys sol·licitants.

De les 202 sol·licituds acceptades, hi ha 25 ciutadans que han decidit cedir l’ús de la T-verda i que, tal com permet la normativa, una persona del seu nucli familiar en sigui la beneficiària.

Tipologia de vehicle, combustible i antiguitat

De les 202 sol·licituds acceptades pel Servei AMB Informació, 186 corresponen a turismes i 16 a ciclomotors.

Sobre el combustible predominant dels vehicles desballestats, destaca la gasolina. El 74% dels cotxes desballestats són de gasolina (148 vehicles) i d’aquests, gairebé la meitat estaven matriculats entre el 1995 i el 2000. El 26% restant (54 vehicles) correspon a dièsel, que majoritàriament estaven matriculats entre els anys 1995 i 2005.

La T-Verda metropolitana

La T-verda metropolitana és el nou títol de transport metropolità que premia i discrimina positivament els ciutadans dels 36 municipis metropolitans que canvien definitivament els cotxes privats més contaminants pel transport públic, amb l’objectiu de promoure un canvi d’hàbits de la ciutadania cap a una mobilitat més neta que contribueixi a disminuir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire. Dóna dret a utilitzar, sense limitacions d’horari, la xarxa de transport públic del Sistema Tarifari Integrat de l’ATM en totes les seves zones (tots els serveis de transport públic integrats dins de les 6 corones tarifàries de l’ATM).

Les tres condicions per obtenir la T-verda metropolitana són:

  1. Estar empadronat en un dels 36 municipis de l’àrea metropolitana.
  2. En els 6 mesos anteriors a la sol·licitud de la targeta, el beneficiari haurà hagut de donar de baixa i desballestar un vehicle amb les característiques següents:
    1. Moto tipus pre-Euro o Euro 1 (ciclomotors matriculats abans del 17/06/2002 i motocicletes matriculades abans del 01/07/2004).
    2. Turismes dièsel (M1) fins a Euro 3 (matriculats abans del 2006. Sense etiqueta de la DGT).
    3. Turismes gasolina (M1) o gas fins a Euro 2 (matriculats abans del 2000. Sense etiqueta de la DGT).
  3. No haver comprat cap vehicle nou durant els 6 mesos anteriors ni posteriors al desballestament i adquirir el compromís de no comprar-ne cap durant un període de tres anys.

Des de l’AMB es recorda que els habitants de les sis zones tarifàries de l’ATM que estiguin fora dels 36 municipis metropolitans poden obtenir la T-verda gràcies a l’acord de la Generalitat, a través de l’AMTU (Associació de Municipis amb Transport Urbà).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa