MonPlaneta
Es presenta un estudi pioner sobre les badies del delta de l’Ebre i la seva afectació pel canvi climàtic
  • CA
Els Alfacs

Sota el títol “Anàlisi ambiental de les badies del Delta de l’Ebre i el seu entorn. Cap el desenvolupament d’una eina per a la seva gestió integrada” es volen posar en marxa mesures per la gestió ambiental i productiva d’aquests espais.

La voluntat és aconseguir la protecció d’aquests entorns naturals fent que siguin compatibles amb l’activitat pesquera.

Es tracta del tercer gran treball dels últims mesos. El primer es va presentar a final de 2016, el segon el mes de març d’aquest any i ara s’ha presentat és més important i determinant i d’on s’extreuran les línies d’actuació a partir d’ara.

Les badies dels Alfacs i del Fangar no són alienes al canvi climàtic i per això s’ha estudiat amb molta cura quina són els canvis que han patit aquests espais en els darrers anys, com l’increment de temperatura de l’aigua.

A més també s’ha estudiat l’impacte de l’home i de quina manera hi està afectat com per exemple, la presència de sorra a la bocana que podria ser conseqüència d’obres realitzades en les proximitats.

El tècnic d’agricultura i oceanografia del Departament d’Agricultura de la Generalitat, Eduard Xifrè, explicava a MónPlaneta que el punt fort d’aquests últim estudi presentat “és que s’han pogut fer simulacions en laboratori de possibles solucions que millorin la gestió de les badies. Així s’ha pogut comprovar quines podrien funcionar millor. Com augmentar l’aigua dolça que arriba a aquestes badies, o dragar la sorra”.

D’aquesta manera, assegurava Xifrè, “es milloraran les condicions de l’aigua i en conseqüència també dels molusc que allà s’hi fan”. “Fa més de 50 anys que es cultiven bivalves a aquestes badies i aquestes espècies són molt sensibles al canvi climàtic” afegia.

L’estudi s’ha encarregat al Centre Internacional d’Investigacions de recursos costaners i l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa