MonPlaneta
És possible contagiar-se dos cops del coronavirus?
Coronavirus | Flickr

La possibilitat d’infectar-se més d’una vegada amb el SARS-CoV-2 és una de les qüestions més importants per poder predir l’evolució de la pandèmia global de COVID-19 durant els propers mesos i anys, com també ho és per què algunes persones emmalalteixen molt més que unes altres a causa del virus. Així es podria saber com podrem conviure amb el virus a partir d’ara i saber, per exemple, si serà estacional, permanent o desapareixerà un cop tothom hagi estat immunitzat o, com a mínim, hi hagi immunitat de grup a la malaltia. Això és especialment important, per exemple, a l’hora d’expedir els anomenats “passaports” o “certificats” d’immunitat.

El problema, tal com explica la cadena britànica BBC en un article a la seva pàgina web, és que en sabem molt poc. Les defenses del nostre cos actuen en dues fases la primera, que sempre és a punt, actua en el moment en què algun organisme estrany és detectat a nostre cos. Aquesta resposta immunitària innata inclou alliberar productes químics que causen inflamacions i glòbuls blancs que destrueixen els intrusos, però no és específica per a cada infecció sinó general, i actua igual en qualsevol cas. La segona fase és la resposta immunològica adaptativa, que produeix anticossos preparats per atacar cada virus concret. Això, però, demana temps, aproximadament uns deu dies, i els pacients que han estat més malalts i sobrviuen són els que desenvolupen una resposta adaptativa més forta.

Si és prou forta és, precisament, quan pot quedar memòria de la infecció i que es qui l’han patit puguin estar-ne protegits en el futur. Tot i això, en el cas del SARS-CoV-2, no se sap si les persones que han tingut símptimes lleus o que han estat asimptomàtics han desenvolupat una resposta immunològica suficient i, en aquest cas, si durarà prou temps com per garantir una certa immunitat de grup que permeti, d’aquí a un temps, tornar a la normalitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa