MonPlaneta
El ‘porta a porta’ i els contenidors intel·ligents arriben a l’Àrea Metropolitana de Barcelona
Contenidor intel·ligent | AMB

Aquest passat dilluns va tenir lloc la presentació dels canvis en el model de recollida selectiva de residus que l’AMB, de la mà de diversos municipis metropolitans, està portant a terme. La presentació va anar a càrrec d’Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, i va comptar amb la presència de diferents representants de municipis metropolitans: Joan Borràs, 1r tinent d’alcalde d’El Papiol, Lluis Montfort, 4rt tinent d’alcalde de Sant Just Desvern, Candela López, 1ra tinenta d’alcalde de Castelldefels, Xavier Doñate, regidor de medi ambient de Tiana, Joan Puigdengolas, 2n tinent d’alcalde i regidor de medi ambient de Sant Boi de Llobregat, Rosa M. Fernández, 2a tinenta d’alcalde de Gavà, i Ferran Puig, alcalde de Torrelles de Llobregat. Durant l’acte, Badia va remarcar que “el format de 4 o 5 contenidors té un límit, un sostre de vidre. Hem arribat a un punt en què s’ha de canviar el model i apostar per una individualització, concentrant-nos sobretot en la fracció orgànica, no només a nivell domèstic, sinó també comercial”. La introducció del nou model està començant a demostrar que és possible assolir l’objectiu del 60% de recollida al global de l’àrea metropolitana l’any 2025. De fet, ja hi ha 6 municipis que compleixen els objectius europeus de 2020 de reciclatge, del 50%.

Per tal d’assolir aquestes fites, l’AMB ha estat aprenent d’altres ciutats i metròpolis que apliquen amb èxit estratègies que els han portat a xifres de fins el 90% de recollida selectiva. Badia va explicar que “per a fer-ho calen avançar cap a la individualització de la recollida, prioritzar la recollida selectiva de la fracció orgànica, que representa gairebé el 40% dels residus produïts, i garantir que qui separi millor els residus pagui menys”. L’AMB ha posat a la disposició dels ajuntaments una línia de subvencions, amb un total 4 milions d’euros, que ha resultat en una vintena de projectes de millora de la recollida selectiva. Tot i això, la metròpoli de Barcelona és un territori molt divers, i cada municipi necessita una estratègia diferent. El canvi de model s’està estenent a molts municipis. El futur de la recollida selectiva està naixent en municipis com els que avui presenten els seus projectes: recollida de residus domèstics mitjançant contenidors intel·ligents, recollida porta a porta i recollides comercials mitjançant tecnologies d’identificació dels usuaris.

Projectes que aprofundeixen en l’aplicació de tecnologies smart en la recollida:

– Sant Just Desvern i el Papiol implantaran sistemes smart per la recollida domèstica.

– Consisteix a fer contenidors intel·ligents amb sistemes d’obertura prèvia identificació que s’han d’obrir amb una targeta o el mòbil.

– Esplugues o L’Hospitalet implantaran aquest sistema per a la recollida comercial.

Projectes de recollida porta a porta domèstica:

– Torrelles de Llobregat i Tiana ja fan servir aquest sistema i superen àmpliament el 60% de recollida selectiva, però encara tenen marge de millora.

– El sistema consisteix a recollir els residus separats per fraccions porta a porta.

– Barcelona, Gavà, Sant Cugat i Sant Boi de Llobregat han fet o faran noves implantacions en algunes zones dels seus municipis i 6 municipis més ho estan estudiant.

Projectes d’implantació o ampliació de la recollida comercial:

– Castelldefels i Sant Boi de Llobregat ampliaran la recollida i hi incorporaran sistemes intel·ligents.

– Es tracta de sistemes específics de recollida dels residus produïts pels comerços, com supermercats i altres negocis.

– Castelldefels farà recollida porta a porta i en el cas de Sant Boi es faran servir bosses amb codis identificatius per cada comerç.

– Gràcies a les subvencions, 11 municipis fan noves implantacions de recollides comercials. En 4 casos són noves implantacions (en municipis tan grans com L’Hospitalet o Cornellà de Llobregat però també Begues i el Papiol) i en els 7 restants (Castelldefels, Gavà, Ripollet, Sant Boi, Sant Cugat, Sant Feliu, Sant Just) són ampliacions de les recollides existents.

Després del testimoni de cadascun dels municipis participants, Badia va comentar que “haver posat aquests sistemes en marxa, i els que encara estan en procés, farà que aquest 2018 veiem un repunt en la recollida selectiva”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Vigia a juny 06, 2018 | 10:32
  Vigia juny 06, 2018 | 10:32
  Auguro que hauran d'incrementar la neteja i la recollida no selectiva al voltant dels contenidors.
 2. Icona del comentari de: el mussol emprenyat a juny 06, 2018 | 11:55
  el mussol emprenyat juny 06, 2018 | 11:55
  una target ainteligent, diuen, ara intenten controlar-nos també mitjançant les escombreries. Tot sigui per poder multar-nos si no ho fem be. Ha arribat el gran germà de la porqueria. Per cert, caldria saber qui guanyarà diners amb l'emissió de les targetes , perquè amb la recollida ja sabem que és ecoembes, que a sobre, de cobrar-nos, ens fa fer la seva feina amb la recollida selectiva. Això és de traca
 3. Icona del comentari de: kiko a juny 06, 2018 | 13:41
  kiko juny 06, 2018 | 13:41
  Es podria reduir la brossa en un 50% facilment prohibint que restaurants de menjar rapid serveixin un kilo de plastic amb cada comanda i prohibint als supermercats embolicar les pomes i les peres individualment, pero clar, aixo seria enfrontarse al Ibex35, millor ficarse amb els pobres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa