MonPlaneta
El plàstic, l’element més present a la brossa marina del Parc Natural del Delta de l’Ebre

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha presentat les primeres conclusions de l’estudi de la presència de brossa marina dins del seu àmbit, que duu a terme en el marc del projecte europeu Interreg ACT4LITTER. Durant una jornada tècnica del Pla Anual de Transferència Tecnològica coordinat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, celebrada avui a Sant Jaume d’Enveja, personal tècnic del parc ha compartit les xifres obtingudes després d’un any de mostrejos duts a terme a la platja del Serrallo. En concret, l’anàlisi ha permès mostrar una presència dominant del plàstic entre els objectes recollits, que representa un 89% del total. Li segueix molt lluny el metall, amb un 3% i la fusta, amb un 2%. La mostra s’ha obtingut en 5 mostrejos diferents estacional, a partir de l’ hivern de 2017i fins a l’hivern de 2018.

L’estiu del 2018 és l’estació en què s’han recollit més objectes (266), que sumen gairebé els 30 kg de pes. L’alt cabal de l’Ebre al mesos de març, abril i juny de 2018, per sobre dels 500m3/s de mitjana, explicaria l’increment d’elements recollits durant el mostreig de primavera i estiu. D’altra banda, la mitjana de la densitat de brossa marina recollida ha estat de 0,04 objectes per metre quadrat. Entre els 10 objectes recollits més presents a la platja del Serrallo, destaquen les peces de plàstic i poliestirè d’entre 2,5 i 50 cm, els taps de plàstic, les bosses de plàstic i bastonets d’orelles, entre altres.

La jornada ha servit per divulgar la problemàtica de la brossa marina que afecta el Parc Natural del Delta de l’Ebre, com altres zones del litoral català. Precisament, el projecte ACT4LITTER treballa en la lluita contra la contaminació dels ecosistemes de la Mediterrània, i dins d’aquest, el Parc Natural del Delta de l’Ebre ha estat una de les 10 àrees marines protegides escollides per a participar-hi a tota la Mediterrània, l’única de tot Catalunya. També s’ha abordat la metodologia de seguiment de la brossa marina del Marine Litter Watch Month, que serveix per analitzar les restes presents en un espai concret, un cop cada estació de l’any. En el cas del Delta de l’Ebre, ja s’han dut a terme cinc mostrejos, que han permès l’anàlisi de la brossa present a la platja del Serrallo. Concretament, en dos rectangles de 100×25 metres. Un cop identificada, la brossa de més de 2,5 cm present en aquests rectangles es classifica i pesa, per tal de conèixer el seu origen i, en un futur, actuar sobre les fonts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa