MonPlaneta
Planegen gravar en vídeo el forat negre del centre de la Via Làctia
  • CA
Forat negre | NASA / JPL – Caltech

Els responsables de la primera imatge directa que s’ha aconseguit mai d’un forat negre han anunciat que la seva intenció és aconseguir enregistrar un vídeo d’alta qualitat i a tot color d’un altre d’aquests cossos celestes: el que hi ha al centre de la Via Làctia. Per aconseguir-ho hauran de millorar la xarxa de telescopis llançant més satèl·lits, amb l’objectiu de veure en moviment com el forat negre supermassiu consumeix el material que gira al seu voltant.

A causa de la seva enorme gravetat, un forat negre distorsiona l’espai i el temps que l’envolten, i és per això que aconseguir gravar-ho en vídeo és un objectiu fascinant. A això s’hi afegeix la dificultat que ja tenien per fer la fotografia: ni tan sols permet que la llum s’escapi, de manera que el que realment es pot capturar és la que emet el gas i altres materials superescalfats que giren mentre s’hi apropen i que es creu que canvia de color a mesura que es mou. Segons els membres de l’equip, l’expansió de la xarxa de telescopis que participen en el projecte crearà un súper-telescopi més gran que la Terra i que els permetrà aconseguir aquest objectiu tan ambiciós.

Poder observar un forat negre d’aquesta manera, a més, permetria comprovar les teories d’Einstein d’una manera impossible fins ara i mirar d’entendre com es generen els feixos que a vegades emeten els forats negres i que poden travessar galàxies senceres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa