Planegen gravar en vídeo el forat negre del centre de la Via Làctia

L'equip responsable de la primera imatge que es va aconseguir d'aquests cossos celestes vol continuar la seva feina amb un projecte encara més ambiciós

Forat negre

Forat negre | NASA / JPL – Caltech

Els responsables de la primera imatge directa que s’ha aconseguit mai d’un forat negre han anunciat que la seva intenció és aconseguir enregistrar un vídeo d’alta qualitat i a tot color d’un altre d’aquests cossos celestes: el que hi ha al centre de la Via Làctia. Per aconseguir-ho hauran de millorar la xarxa de telescopis llançant més satèl·lits, amb l’objectiu de veure en moviment com el forat negre supermassiu consumeix el material que gira al seu voltant.

A causa de la seva enorme gravetat, un forat negre distorsiona l’espai i el temps que l’envolten, i és per això que aconseguir gravar-ho en vídeo és un objectiu fascinant. A això s’hi afegeix la dificultat que ja tenien per fer la fotografia: ni tan sols permet que la llum s’escapi, de manera que el que realment es pot capturar és la que emet el gas i altres materials superescalfats que giren mentre s’hi apropen i que es creu que canvia de color a mesura que es mou. Segons els membres de l’equip, l’expansió de la xarxa de telescopis que participen en el projecte crearà un súper-telescopi més gran que la Terra i que els permetrà aconseguir aquest objectiu tan ambiciós.

Poder observar un forat negre d’aquesta manera, a més, permetria comprovar les teories d’Einstein d’una manera impossible fins ara i mirar d’entendre com es generen els feixos que a vegades emeten els forats negres i que poden travessar galàxies senceres.

Nou comentari