MonPlaneta
Un pla preveu compatibilitzar conservació, ús i protecció davant d’inundacions a l’estany de Sils
  • CA
Presentació del pla | Departament de Territori i Sostenibilitat

Aquest dijous s’ha presentat el pla de gestió de l’estany de Sils per al període 2019-2022, una eina que permetrà definir i consensuar mesures per a garantir la preservació d’aquest espai, inclòs en la Xarxa Natura 2000. Aquest pla s’emmarca dins de les accions contemplades en el conveni de custòdia fluvial que es va signar l’any passat per part de l’Agència Catalana de l’Aigua, la Fundació Emys, la Fundació Catalunya La Pedrera, i l’Ajuntament de Sils. El pla de gestió presentat avui pretén, per tant, desplegar accions i mesures que garanteixin la conservació de la biodiversitat de l’estany de manera compatible amb l’ús públic (lúdic i educatiu), i la protecció davant de fenòmens meteorològics extrems com les sequeres i les inundacions.

L’àmbit de gestió inclou la llacuna permanent i els terrenys inundables circumdants (45 hectàrees) al municipi de Sils, i 7 quilòmetres de cursos fluvials (sèquia de Sils i riera de Santa Maria) als termes municipals de Caldes de Malavella, Sils i Maçanet de la Selva. Més enllà d’aquest àmbit de gestió directa, el pla també considera el conjunt de la conca de drenatge aigües amunt de la confluència de la Sèquia de Sils i la Riera de Vallcanera, atès que la quantitat i qualitat de l’aigua que arriba a l’Estany té una incidència determinant en els objectius del Pla de gestió.

Reunió dels responsables de la gestió de la zona | Departament de Territori i Sostenibilitat

L’objectiu d’aquest pla de gestió és la conservació a curt, mig i llarg termini dels hàbitats aquàtics (llacuna permanent, basses permanents o temporals i cursos fluvials o d’escorrentia d’aigua), prats de dall i herbassars, rouredes i alzinars, boscos de ribera, entre d’altres. En aquest sentit, el pla fixa els objectius que la llacuna permanent mantingui una superfície humida d’1 hectàrea i fondàries superiors al metre (de mitjana), a més de millorar la qualitat de l’aigua en els propers anys. Pel que fa al seu entorn, el pla preveu que per al 2022 es disposi de les diferents tipologies d’hàbitats pratenses i herbassars (canyissar, prats de dall, jonqueres i prats helòfils i prats secs) i que es preservin les rouredes i alzinars, sense espècies invasores, entre d’altres. D’altra banda, un dels objectius per a l’horitzó del 2027 és que el 25% del terreny contemplat en el conveni disposi de bosc de ribera. El pla també preveu accions concretes per a la conservació de les poblacions de la tortuga d’estany, així com d’altres espècies d’amfibis i d’ocells.

L’estany de Sils és un espai d’elevat interès natural inclòs a la Xarxa Natura 2000, que actualment no disposa de pla de gestió i que es pretén gestionar amb la participació ciutadana. La biodiversitat associada a aquest espai i els seus hàbitats en particular depenen directament d’una gestió activa i ordenada per al seu manteniment. Aquesta gestió no s’ha mantingut de forma continuada durant els darrers anys, amb efectes negatius en l’estat de conservació de l’espai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa