MonPlaneta
Un pla per contenir els mosquits amb enginyeria genètica ha fallat i pot haver-los fet més resistents
Exemplar de mosquit Aedes aegypti, transmissor del virus Zika | ACN

!--akiadsense-->

Un projecte públic del Brasil, que volia reduir la població de mosquits del país alliberant una gran quantitat d’exemplars modificats genèticament per tal de frenar la propagació de malalties perilloses com la febre groga, el dengue o el Zika, ha sortit malament i podria haver fet que aquests insectes es tornessin encara més resistents mecanismes de control de la població com els insecticides. Tot i que els científics pensaven que modificant algunes parts de l’ADN dels mosquits es podria aconseguir que els seus números minvessin, com havien demostrat alguns estudis i s’està duent a terme a altres parts del món, el pla del Brasil ha fracassat i podria tenir efectes molt negatius.

Els investigadors, tal com expliquen a un article a la revista ‘Scientific Reports’, van editar un gen d’un grup de mosquits de l’espècie Aedes aegypti, fent-lo defectuós per limitar la fertilitat o aconseguir que, en cas que es reproduissin, la descendència fos massa feble per créixer i tenir descendència pròpia. L’acció es va fer basant-se en estudis previs que havien fet caure les poblacions fins a un 85%. Així, entre juny de 2013 i setembre de 2015 es van alliberar uns 450.000 exemplars cada setmana, esperant que, al final del projecte, la població d’aquests mosquits hagués caigut enormement… però no va ser el cas. A partir del divuitè mes, i després d’una baixada del número d’exemplars detectats, les xifres van tornar als nivells habituals. Tot i que no era habitual, alguns exemplars es van aparellar amb mosquits nadius i van tenir descendència híbrida capaç de reproduir-se i, a més, amb una resistència més gran a altres formes de control poblacional com els insecticides.

Aedes aegypti
Exemplars d’Aedes aegypti | NIAID

!--akiadsense-->

Els científics no estan segurs dels efectes que tindrà aquesta errada en la transmissió de malalties que tenen els mosquits com a vector. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, les malalties transmeses per vectors suposen més d’un 17% dels casos de malalties infeccioses arreu del món i causen més de 700.000 morts cada any, la majoria -400.000- de malària, que té una mortalitat més gran en infants de menys de cinc anys. Amb un hàbitat cada cop més gran a causa de l’escalfament global, els milers de milions de persones que corren el risc de patir malalties transmeses per mosquits podrien ser moltíssimes més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa