MonPlaneta
Pimec demana la derogació de la llei d’energia eòlica del 2009
  • CA

PIMEC ha presentat aquest dimarts l’informe ‘Catalunya davant el canvi climàtic’, un document amb propostes en 10 àmbits diferents encaminades a lluitar contra l’escalfament global i accelerar la transició energètica.

Entre les mesures més urgents, la patronal demana al Govern que derogui el decret d’energia eòlica 147/2009 i que impulsi una taxa sobre el CO2 “universal i progressiva”.

“Cal una retirada urgent del decret 147/2009 ja que impedeix l’expansió de les energies renovables, el creixement de la producció i l’autoconsum a Catalunya”, ha volgut deixar clar el president de la comissió d’Energia de Pimec, Joan Vila. “I cal també una taxa progressiva i per a tots els sectors sobre el carboni per corregir el canvi climàtic, com ja passa a Europa amb la taxa CO2 en marxa des del 2015”, ha puntualitzat Vila. El decàleg que ha presentat PIMEC té per objectiu rebaixar les emissions a Catalunya a 31 gigatones l’any 2030 i a 0, el 2050.

“L’objectiu de la UE es situar-se en 24 gigatones per al 2030, però no ens veiem capaços d’assumir-ho aquí a Catalunya”, ha puntualitzat el president de la comissió d’Energia de PIMEC. “Necessitem que l’administració faci de palanca i lideri aquesta lluita contra el canvi climàtic”, ha afirmat el president de PIMEC, Josep González. En relació amb la taxa al CO2 -que augmenta la fiscalitat de l’economia- PIMEC ha recordat que ha de tenir un retorn a la societat per diferents vies, com el suport a la compra de vehicles elèctrics o baixar el costos de la Seguretat Social, com ja s’ha fet a Suècia. “Des de la patronal tenim una gran sensibilitat respecte a l’escalfament global, que és un problema molt greu, i tenim el compromís de no defugir davant aquesta amenaça”, ha constatat González, que ha assegurat que cal actuar “i donar aquest missatge a la societat i a les pimes, conscienciant-les i fent-les partícips de la lluita contra l’escalfament global”.

El director de l’Observatori de PIMEC, Modest Guinjoan, ha estat l’encarregat d’exposar la situació actual i les conseqüències de l’escalfament, tot destacant que “a Catalunya l’evolució de les temperatures mostra una tendència inequívoca de creixement”. Guinjoan ha fet un seguit de propostes polítiques per corregir aquesta problemàtica planetària com transformar el sector elèctric, modernitzar el sistema productiu o atorgar un lloc positiu a la fiscalitat sobre el CO2. “És necessari estalviar energia i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en els àmbits del consum, la mobilitat, i l’habitatge”, ha enumerat el director de l’Observatori de PIMEC, que considera igualment que “l’actual sector elèctric ha de passar a les energies renovables, implantant l’autoconsum”. “Per això, és tant important derogar i passar pàgina del decret 147/2009”, ha insistit el president de la comissió d’energia de PIMEC.

30% de vehicles elèctrics i 150.000 punts de càrrega

Vila ha explicat que s’està engegant una nova economia d’energies renovables, tecnològica i digital, i ha alertat que “no fer els deures en aquest moment ens pot fer perdre un tren molt important per a l’economia de Catalunya”. El president de la comissió d’energia de PIMEC considera cabdal que l’administració pública controli el dia a dia del consum energètic, fent un inventari d’emissions i instal·lant plaques fotovoltaiques. A més, Vila ha apostat per desenvolupar el model del cotxe elèctric amb la implantació de més punts de càrrega arribant a l’objectiu de 150.000 en 10 anys. “El 30% dels vehicles haurien ser elèctrics l’any 2030”, ha avisat. “I caldria també la renovació de 50.000 habitatges anuals i 5.000 locals, cosa que faria dividir per 10 les emissions del parc el 2050”, ha conclòs el president de la comissió d’energia de PIMEC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa