MonPlaneta
Passar una Covid lleu podria donar anticossos per a tota la vida
  • CA

Moltes de les persones que han passat la Covid-19 des de l’inici de la pandèmia podrien tenir anticossos durant la resta de les seves vides. Així ho indica un estudi publicat recentment a la revista ‘Nature’ i que anuncia la identificació de cèl·lules productores d’anticossos al moll de l’os de persones que s’han recuperat de la infecció per SARS-CoV-2 que podrien donar una immunitat extraordinàriament llarga. Les vacunes desenvolupades contra el virus, a més, podrien tenir un efecte igual de durador. Els anticossos són un element clau de les defenses del nostre cos. Quan patim una infecció, la primera font d’aquests són els plasmòcits, que tenen el seu origen en els limfòcits B. Quan el patogen és eliminat, però, aquestes cèl·lules desapareixen, i les encarregades d’assegurar-se que no hi ha reinfecció són les cèl·lules B de memòria mentre que, alhora, les cèl·lules plasmàtiques de la medul·la òssia s’amaguen a l’interior dels ossos i produeixen anticossos durant dècades.

Els investigadors, precisament, van pensar que una infecció per SARS-CoV-2 devia activar el desenvolupament d’aquestes cèl·lules plasmàtiques, com la majoria d’infeccions virals, però també sabien que els casos més greus de Covid-19 inclouen una interrupció de la seva formació i alguns estudis primerencs afirmaven que els anticossos contra el coronavirus duraven molt poc. Així doncs, els científics van monitorar 77 persones, la majoria de les quals s’havia recuperat de casos lleus de Covid, i van comprovar com efectivament els anticossos queien en picat quatre mesos després de la infecció. No obstant això, aquest declivi s’acabava aturant i, fins i tot onze mesos després de la recuperació, encara se’n podien detectar. L’equip responsable de l’estudi va seguir-ne l’origen fins el moll de l’os, on hi havia quantitats molt baixes però detectables de cèl·lules plasmàtiques de la medul·la òssia molt de temps després de la infecció inicial.

Aquest descobriment és molt important per com contradiu alguns dels estudis fets fins ara, tot i que no està clar com evolucionaran aquests nivells d’anticossos a llarg termini. El que sí que se sap, però, és que hi ha indicis que la vacuna de mARN de Pfizer podria provocar la producció del mateix tipus de cèl·lules. El problema, ara, són les noves soques del virus, que podrien limitar l’efectivitat de les defenses del nostre cos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa