MonPlaneta
El Parc Natural de l’Alt Pirineu coorganitza dues trobades transfrontereres aquest estiu
Trobada al port de Boet
Trobada al port de Boet | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, juntament amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França), i els respectius ens locals, organitzen aquesta setmana dues trobades transfrontereres adreçades al veïnat a banda i banda dels Pirineus català i occità (francès), amb l’objectiu d’estrènyer llaços, promoure l’agermanament dels pobles, el coneixement mutu i l’intercanvi d’experiències. Es tracta d’una jornada festiva que va sorgir per iniciativa conjunta entre els dos parcs naturals, associacions locals i els ens locals respectius d’una banda i altra de la frontera. S’institucionalitzaven i s’obrien al públic, així, trobades esporàdiques que ja es feien entre els veïns i els pastors d’una banda i altra de la frontera des de temps remots per enfortir lligams d’amistat i familiars, participar en els festes majors d’un i altre poble, i organitzar usos fronterers del territori com el pasturatge dels ramats dels dos vessants.

Els ports de Boet i Tavascan han estat escenari constant de pas de persones entre el Pallars i l’Arieja, tant per ramaders i pagesos, comerciants, contrabandistes, invasors, emigrants temporers, excursionistes i viatgers, com els que fugien de les barbàries de les guerres, sobretot durant la Guerra Civil (1936-1939) i la Segona Guerra Mundial (1939-1944). Guies, evadits, exiliats i forces policials van fer dels camins que travessaven aquests ports el seu hàbitat natural desafiant les baixes temperatures, les nevades i l’esforç físic necessari per superar el llarg camí. És significativa la retirada d’uns 2.000 soldats republicans que fugiren pel port de Boet el 7 de febrer de 1939, morint alguns pel camí de fred i cansament. D’altra banda, fins a l’any 1885, al vessant català del port de Boet, existia “lo Mercat”, un mercat d’intercanvi de productes d’us ordinari (els pallaresos compraven queviures com oli, farina, sucre, i els ariegesos, eines de ferro, sal, formatges, i carbó). També s’hi feien tractes comercials i venda de bestiar.

Concretament, dijous 23 la trobada tindrà lloc al port de Tavascan (Valls de Cardós), i estarà destinada especialment a la població d’Ustou (Arieja) i Tavascan. Tindrà un caràcter festiu, música tradicional i tast de productes locals. Hi haurà dues possibilitats de sortida des del Pallars Sobirà:

– A les 8.00h, sortida guiada per personal del Parc Natural de l’Alt Pirineu des de Bordes les Graus (davant recepció del càmping), amb un desnivell positiu de 910 m.

– A les 9.30h, sortida a peu des de l’aparcament de la Font de la Costa, amb un desnivell positiu de 430 m. Aquest punt és accessible en 4×4. Qui no en disposi, pot anar a les 8.45h davant l’Oficina d’Informació de Tavascan per agrupar-se. Es recomana inscripció prèvia a l’Oficina d’Informació de Tavascan, per conèixer per avançat qui no disposa de vehicle.

D’altra banda, dissabte 25 s’organitzarà la sisena edició de la Trobada transfronterera al port de Boet des de la Vall Ferrera. A més de l’acte de germanor, les persones assistents podran gaudir d’una degustació de productes agroalimentaris locals. El punt de trobada serà a les 8h a l’aparcament d’Àreu, per compartir cotxe 4×4 i pujar conjuntament fins a l’aparcament de la Molinassa. La caminada a peu té una dificultat mitjana, amb un desnivell positiu de 700 m i una durada aproximada de 3 hores.

Aquestes trobades es realitzen també amb l’objectiu de posar en valor el productes locals agroramaders dels dos parcs que contribueixen a la conservació al mosaic d’hàbitats de prats i pastures, motiu pel qual son accions finançades en gran part pel projecte Interreg POCTEFA GREEN.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa