MonPlaneta
El Pantà de la Foixarda, un nou espai de biodiversitat a Barcelona
La finca del pantà de la Foixarda | Ajuntament de Barcelona

Barcelona compta amb un nou espai de biodiversitat: el Pantà de la Foixarda, a Montjuïc. L’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb Paisatges Vius i l’Associació Hàbitats per a la custòdia urbana d’aquesta finca municipal, en el marc del projecte de la Xarxa per a la Conservació de la Natura “Infraestructura verda i custòdia urbana: contribuint a l’adaptació de les ciutats al canvi climàtic” que té com a objectiu promoure la biodiversitat i l’adaptació al canvi climàtic. L’acord implica fer una prova pilot a través de la custòdia urbana, un tipus de gestió participativa que vol implicar la ciutadania en la gestió d’espais per mantenir i millorar el seu estat de conservació i satisfer diverses funcions socials i ambientals.

El Sot del Pantà de la Foixarda, d’aproximadament una hectàrea, amb una llacuna semipermanent a la part inferior i una presència important de flora exòtica, ha estat l’indret triat per a desenvolupar aquesta prova. Durant quatre anys, l’Ajuntament autoritza l’ús de la finca per destinar-la a la conservació de la natura, el foment de la biodiversitat i la restauració d’ecosistemes sota la custòdia de l’Associació Hàbitats i Paisatges Vius.

Dins el Pla de Gestió d’aquesta finca, es descriu l’espai i els seus elements d’interès, s’identifiquen els factors limitants i les amenaces -especialment la climàtica- i s’inclouen els objectius del projecte i el programa d’actuació, amb punts com la recuperació d’espais oberts, l’eliminació de la vegetació de la llera de la llacuna per promoure la flora pròpia de l’ambient, la construcció d’estructures per al refugi i cria d’espècies com ara eriçons, ratpenats, rèptils, ocells i artròpodes, l’alliberament de rapinyaires nocturns… Alguns d’aquests punts ja han estat desenvolupats i d’altres, gràcies a aquest acord, es duran a terme durant els propers anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa