MonPlaneta
Els orígens del comportament humà modern, a debat a la Universitat de Barcelona
Família prehistòrica

!--akiadsense-->

«Modern human behaviour: archaeological evidence from Coastal South Africa and Iberian Peninsula» és el títol de la jornada que tindrà lloc aquest divendres 27 d’octubre a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.

L’acte, organitzat pel Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, planteja dues hipòtesis sobre els orígens del comportament humà defensades pels investigadors Curtis Marean (Arizona State University, EEUU) i João Zilhão (Universitat de Barcelona). El debat serà moderat per Josep Maria Fullola i Rosa Maria Albert Cristobal, professors de la Universitat de Barcelona.

Curtis Marean, professor de l’Arizona State University i director associat del Institute of Human Origins, ha centrat la seva investigació en els orígens dels humans moderns en la prehistòria de Sudàfrica. Durant els darrers anys, el professor Marean ha establert la seva recerca en el complex arqueològic de Pinnacle Point a Sudàfrica, un projecte de la National Science Foundation descobert pel mateix Marean al 1999. En aquest jaciment, Marean ha trobat restes arqueològiques que donen suport a la possibilitat de replantejar-se el moment d’aparició de les capacitats cognitives modernes, hipòtesi que defensarà a la taula rodona.

João Zilhão, professor de la Universitat de Barcelona, investiga des de fa 15 anys la transició paleolítica de mitjana a superior a Europa. D’entre els treballs més destacats del docent es troba el refugi de Lagar Velho a Portugal o la Cueva Antón a Múrcia, en la qual va trobar indicis que donen suport a la hipòtesi de la modernitat comportamental dels últims neandertals, idea que contrasta amb la de Curtis Marean i que s’exposarà durant la jornada.

Nou comentari

Comparteix