MonPlaneta
Orfeu ha fet 1.200 proves des de dilluns i preveu arribar a les 170.000 en cinc setmanes
  • CA
Un professional sanitari fent un test a una persona
Un professional sanitari fent un test a una persona a l’Hospital Clínic | ANC

La maquinària del Programa Orfeu s’ha posat en marxa i des de dilluns ha fet un total de 1.174 proves PCR per detectar el coronavirus -dades corresponents a aquest dijous a les 15h-. El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i el Parc Científic de Barcelona (PCB) són els dos nodes on s’ha muntat la infraestructura i esperen arribar a les 170.000 proves previstes en unes cinc setmanes. Les proves es fan en residències de gent gran i altres centres on és fàcil que hi hagi un brot si hi entra el virus i també com a suport entre treballadors essencials com policies o bombers. “Ens permet descarregar els laboratoris dels hospitals perquè tinguin més capacitat per detectar nous casos”, diu el director general de Recerca, Robert Fabregat.

El Centre de Regulació Genòmica (CRG), ubicat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, és un dels centres de recerca que coordinen la realització de les proves del Programa Orfeu, juntament amb l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG – CRG). Aquests tres es troben al Parc Científic de Barcelona. Quan aquests dos nodes encarregats de fer les 170.000 proves previstes inicialment en el Programa Orfeu arribin a la seva capacitat màxima, faran unes 4.000 proves, aproximadament, al PRBB, i unes 2.000, al PCB. Així ho indica el director del Centre de Regulació Genòmica (CRG), Luis Serrano, en declaracions a l’ACN. Aquesta setmana el programa es posa en marxa i comença a agafar velocitat. Fins ara, s’havien fet unes 2.000 proves entre professionals sanitaris que han servit per validar el sistema.

Segons les previsions, per tant, les 170.000 proves PCR es completaran en unes quatre o cinc setmanes. També dependrà del circuit per prendre les mostres i fer-les arribar als centres de recerca, que també va agafant ritme aquesta setmana. “Muntar tota aquesta infraestructura no és fàcil. Hem reclutat voluntaris, hem hagut d’instal·lar robots en els dos nodes, desenvolupar programes informàtics i, juntament amb Salut, organitzar el sistema de recollida de les mostres”, destaca Serrano. Els voluntaris són 130 predoctorands i postdoctorands que s’han ofert per participar en el programa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa