MonPlaneta
Observen la lenta mort d’una galàxia
  • CA
El radiotelescopi australià que ha aconseguit captar la lenta mort d’una galàxia | CSIRO

Un equip d’astrònoms de la Universitat Nacional Australiana i l’Organització de Recerca Científica i Industrial de la Commonwealth han aconseguit observar, amb un detall mai vist fins ara, la lenta mort d’una galàxia nana molt propera i que, a poc a poc, està perdent el seu poder de formar estrelles. Aquest estudi, que s’ha centrat en el Petit Núvol de Magalhaes, d’una mida molt més petita que la Via Làctia, ha fet servir imatges del radiotelescopi ASKA, de la mateixa Austràlia, que eren unes tres vegades més acurades que les que s’havien pogut obtenir fins ara i que han permès als científics veure amb molt més detall les interaccions entre la petita galàxia i el seu entorn.

Així és com, tal com han explicat a l’article publicat a la revista ‘Nature’, van observar una gran fuga d’hidrogen del Petit Núvol de Magalhaes, que ha fet pensar als científics que, quan l’hagi perdut tot, deixarà de tenir la capacitat de formar noves estrelles i s’apagarà lentament. L’equip, a més, va poder mesurar en base a les seves observacions la quantitat de massa que ha perdut la galàxia. Aquests resultats, a més, són importants perquè mostren una possible font de cas del gran Corrent Magallànic que envolta la nostra galàxia. Pel que fa al Petit Núvol de Magalhaes, els científics afirmen que el més probable és que acabi absorbit per la Via Làctia.

El telescopi va cobrir tota la galàxia en una sola imatge i va aconseguir capturar amb un detall sense precedents l’hidrogen, l’element més abundant de l’univers i que és el principal material de què es formen les estrelles. El telescopi continuarà capturant imatges de l’hidrogen a la Via Làctia i els Núvols de Magalhaes, aportant informació per comprendre com el Petit Núvol s’està fusionant amb la nostra galàxia i què ens pot ensenyar sobre l’evolució de les galàxies en general.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa