MonPlaneta
Una nova tècnica permet observar millor la fusió de les galàxies
  • CA

Les fusions entre galàxies, en què s’ajunten en un procés que dura milers de milions d’anys i que, sovint, provoquen explosions de llum brillantíssima, no sempre són fàcils de veure per als astrònoms. Ara, però, un equip de científics de la Unviersitat de Colorado – Boulder (Estats Units) han desenvolupat un nou mètode que permetrà trobar aquests emparellaments còsmics durant les observacions del cel nocturn.

Els investigadors, dirigits per Rebecca Nevin, van presentar els seus descobriments al 223è Congrés de la Societat Astronòmica Americana, que va tenir lloc aquest dimarts a la ciutat de Seattle, i van anunciar el desenvolupament d’un programa informàtic que analitza les imatges de l’espai cercant un gran nombre d’indicis de fusió galàctica, incloent la forma de les galàxies resultants i la manera com es mouen les estrelles.

Aquesta nova eina pot ser molt important perquè les fusions de galàxies són un pas molt important en la formació de grans galàxies espirals com la nostra Via Làctia i en el naixement de noves estrelles. Així, l’objectiu és aconseguir tantes mostres de fusió de galàxies com es pugui. És per això que el programa fa servir les observacions del Sloan Digital Sky Survey (SDSS), un cens del cel nocturn elaborat per diverses institucions d’investigació i que, des de 1998, ha incorporat més de 500 milions d’imatges.

Gràcies a elles, els investigadors van dissenyar un seguit de simulacions per mirar de capturar tot un ventall de maneres com les galàxies poden trobar-se i reconèixer els detalls més significatius d’aquestes possibles fusions a les imatges incorporades al cens. En fer la prova final, el programa identificava correctament més del 80% de vegades les galàxies que s’estaven fusionant.

L’equip, però, no s’ha aturat, aquí, i està treballant per incorporar el moviment de les estelles en aquesta eina de detecció per fer-la encara més eficient i ajudar els astrònoms i astrofísics de tot el món a estudiar un dels fenomens més grans de l’Univers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa