MonPlaneta
Un nou satèl·lit europeu proporcionarà una visió sense precedents de l’efecte hivernacle
  • CA
La Terra vista des d’un satèl·lit | Agència Espacial Europea

L’Agència Espacial Europea posarà en òrbita un satèl·lit que permetrà tenir una visió amb una resolució mai vista fins ara de l’efecte hivernacle al nostre planeta. El Forum, com ha estat batejat, anirà equipat amb un espectròmetre per captar la radiació d’infraroigs que prové de la superfície de la Terra. En aquesta longitud d’ona tan llarga és on el vapor d’aigua i el diòxid de carboni abosrbeixen energia amb més eficiència, escalfament el planeta en un procés que gràcies a aquesta nova missió, es podrà veure en un detall sense precedents. Això serà molt útil per als científics ja que, en el seus models climàtics, hi ha poca informació dels processos que tenen lloc en aquesta longitud d’ona i que podrien tenir un efecte important en el creixement o la mitigació de l’escalfament de l’atmosfera, incloent el paper d’alguns tipus de núvols.

Si la majoria de satèl·lits que s’han fet servir fins ara arribaven fins a longituds d’ona de la meitat de l’espectre infraroig, aconseguir fer-ho molt més enllà, cosa que mai no s’ha fet des de l’espai i amb tanta precisió, podria mostrar perfectament l’empremta de tots els gasos de l’atmosfera i veure com les interaccions entre ells i amb la llum solar fan que l’energia canviï amb el temps. És per això que aquest mateix dimarts els delegats del programa d’observació de la Terra de l’Agència Espacial Europea van triar aquest projecte per al seu desenvolupament, dins de la secció de missions experimentals que eixamplen el coneixement científics en el camp del medi ambient. Si tot va bé, el seu pressupost màxim serà de 260 milions d’euros i sortirà cap a l’espai entre els anys 2025 i 2026.

A causa de la distància que ens separa del Sol, si no fos per l’atmosfera el nostre planeta seria un indret terriblement fred, amb temperatures força per sota de zero graus centígrads. La radiació d’ona curta del nostre astre, però, que és absorbida per la superfície del planeta i retornada en longituds més amples, no pot tornar a l’espai a causa de les molècules de vapor d’aigua i de diòxid de carboni, que les capturen i, per tant, escalfen el planeta. Es calcula que, de tota la radiació que absorbeix l’atmosfera, més del 50% es fa en l’espectre dels infraroigs, d’aquí la gran importància d’aquesta missió. Gràcies al satèl·lit Forum, es podran observar regions de 15 quilòmetres d’ample cada 100 quilòmetres, cosa que permetrà tenir una visió força acurada de la captura de calor mensual de tot el planeta, una dada molt útil a l’hora de millorar els models climàtics i d’escalfament global actuals i que servirà a científics de tot el món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa