MonPlaneta
Nou projecte per crear un bessó digital de la Terra per preveure esdeveniments extrems
  • CA

Per assolir l’objectiu de neutralitat climàtica l’any 2050, la Unió Europea va llançar dos ambiciosos programes: “Green Deal” i “DigitalStrategy”. Com a component clau de la seva implementació els científics del clima i els informàtics van llançar la iniciativa “Destinació Terra”, que començarà a mitjans de 2021 i durarà 10 anys. Durant aquest període, es crearà un model digital altament precís de la Terra, un bessó digital del planeta, per cartografiar el desenvolupament climàtic i els esdeveniments extrems amb la màxima precisió possible en l’espai i el temps. Un nou document d’estratègia de científics europeus i informàtics de l’ETH Zurich mostra com es pot aconseguir.

Les dades observacionals s’incorporaran contínuament al bessó digital per tal de controlar l’evolució climàtica i predir possibles trajectòries futures, facilitant la presa de mesures davant possibles situacions extremes.

El nou “model de sistema terrestre” representarà pràcticament tots els processos de la superfície terrestre de la manera més realista possible, inclosa la influència dels humans sobre l’aigua, la gestió dels aliments i l’energia i els processos del sistema físic terrestre.

Però, com funciona? Peter Bauer, membre de l’equip de “Destinació Terra”, ho exemplifica com: “Si és planificant un dic de dos metres als Països Baixo, per exemple, puc analitzar les dades del bessó digitals i comprovar que és molt probable que el dic segueixi servint de protecció contra els esdeveniments extrems esperats pel 2050”. En altres paraules, és una forma de projectar la situació futura de la Terra i preparar-nos. No només amb l’impacte de fenòmens meteorològics, l’equip del projecte assegura que el bessó digital també s’utilitzarà per a la planificació estratègica de subministrament d’aliments i aigua dolça o parcs eòlics i plantes solars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa