MonPlaneta
Un nou programa de diagnòstic ofereix opcions a pacients amb càncer, fins i tot amb metàstasi
L'entrada de l'hospital Vall d'Hebron, en una imatge d'arxiu
L’entrada de l’hospital Vall d’Hebron, en una imatge d’arxiu | Europa Press

Un nou programa de diagnòstic molecular avançat impulsat per el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i Fundació Fero permet oferir noves opcions terapèutiques a pacients amb càncer, fins i tot en fase de metàstasi. DIAMAV integra diferents plataformes tecnològiques, incloent l’exploració mitjançant la innovadora biòpsia líquida. Durant el 2019, el programa va analitzar més de 2.500 mostres de més de 1.200 pacients, el 12% dels quals va accedir a noves teràpies, assaigs clínics majoritàriament de fase 1. El 40% de les mostres pertanyien a pacients amb metàstasi, i el 36% presentaven mutacions moleculars per les quals ja es disposa de tractaments dirigits. El programa ofereix a l’oncòleg dades moleculars sobre els tumors dels pacients, el que li permet prendre decisions de forma més fonamentada sobre la participació del pacient en determinats assaigs clínics o la prescripció de certs tractaments molt més orientats a atacar les alteracions moleculars concretes que presenti el tumor.

DIAMAV analitza ara més de 10 tipologies de tumor diferents, sent el colorectal, el de pulmó, el de vesícula i el de mama, els més freqüents. Per al 2020, l’equip d’investigadors del VHIO compta amb el poder d’incorporar altres tipus tumorals com el de pròstata o fetge, entre d’altres, amb la finalitat d’ampliar les possibilitats terapèutiques dels pacients afectats per aquests tipus de càncer. La tecnologia que aplica el programa per a l’anàlisi de les mostres és un altre dels punts diferencials del mateix, ja que integra diferents plataformes tecnològiques presents en el VHIO, combinant resultats de Genòmica, Transcriptòmica i Patologia Molecular. Això vol dir que combina resultats d’un exhaustiu anàlisi genètic (mutacions puntuals, alteracions de guany o pèrdua de regions genòmiques i canvis epigenètics) i transcriptòmic (canvis a nivell d’expressió de determinades proteïnes, alteracions en el processament de trànsit) per etiquetar al tumor i així seleccionar els pacients de forma precisa per oferir estudis clínics pioners o tractaments personalitzats de pràctica clínica habitual.

A més d’analitzar biòpsia de teixit, el programa inclou una col·lecció de mostres de sang (plasmateca) provinent de més de 2.200 extraccions, que permet explorar la utilitat de la biòpsia líquida: una prova molt menys intrusiva que la biòpsia convencional, que se centra en la obtenció de perfils moleculars de pacients oncològics a partir d’una mostra de sang, saliva o líquid cefalorraquidi. I de manera incipient, es comença a proposar la recollida de mostres d’excrements (depoteca) per començar a tenir en compte també la incidència de la microbiota en aquestes patologies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa