MonPlaneta
Un nou estudi fa dubtar de la possibilitat d’aconseguir immunitat de grup al coronavirus
Coronavirus
Coronavirus | Flickr

!--akiadsense-->

Un estudi dut a terme a l’estat espanyol fa que es plantegin dubtes seriosos sobre i és possible aconseguir l’anomenada “immunitat de grup” davant del SARS-CoV-2. Tal com expliquen els seus autors a un article a la revista ‘The Lancet’, la investigació, que s’ha basat en els resultats de les proves fetes a més de 60.000 persones, ha demostrat que només un 5% de la població de l’Estat té anticossos contra el coronavirus, una xifra que queda enormement lluny d’entre el 70 i el 90% necessaris per considerar que hi ha immunitat de grup, és a dir, que hi ha prou gent resistent a la malaltia com per aturar-ne la propagació.

Així, la prevalença dels anticossos del SARS-CoV-2 a l’estat espanyol varia entre el menys d’un 3% d’algunes àrees costaneres i les proporcions molt més altes a què arriba en zones on hi ha hagut brots molt més grans. Tot i això, i tot i l’impacte que la malaltia ha tingut a Espanya, la proporció de persones immunitzades continua sent molt baixa i, per tant, insuficient per protegir els qui no han estat infectats pel virus. Així, es confirma que per assolir la immunitat de grup caldria pagar un preu altíssim en morts i en el col·lapse del sistema sanitari ja que, fins i tot després de les xifres dramàtiques de víctimes mortals i hospitalitzats greus que es van veure durant els mesos de març i abril, continua havent-hi molt poca gent immune al coronavirus.

Així doncs, conclouen els autors de l’estudi, el més gran d’aquest tipus que s’ha fet a Europa, cal continuar fent grans esforços per identificar, traçar i aïllar els nous casos de COVID-19 i els seus contactes per mantenir la pandèmia sota control, a més de continuar insistint en mantenir les mesures de seguretat, higiene i distanciament social que s’han implantat fins ara. Pel que indica aquesta investigació i d’altres de semblants fetes a la Xina i als Estats Units, la prevalença dels anticossos és molt baixa fins i tot en zones on se sap que el virus ha circulat sense oposició, i això reforça la idea que malgrat la seva mortalitat la immunitat que indueix el virus és petita i a curt termini. Així doncs, cal trobar una vacuna que faci que les nostres defenses siguin més importants i més duradores.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa