MonPlaneta
La nacra, un molusc amenaçat a la Mediterrània, guanyadora del Concurs Animal de l’Any 2018
Nacra

La nacra (Pinna nobilis), una espècie candidata de la Universitat de Barcelona per participar en el Concurs Animal | Planta 2018, ha estat l’organisme animal que ha guanyat aquest certamen organitzat pel web Los porqués de la Naturaleza per millorar la conscienciació social sobre les espècies en perill d’extinció. En la categoria de planta de l’any, la distinció és per a l’estepa de Cartagena (Cistus heterophyllus), una espècie que va ser presentada al concurs per la Universitat Politècnica de Cartagena.

En el certamen, creat i coordinat per l’investigador de la Universitat de Sevilla Jesús Cebrino Cruz, hi han participat universitats de diferents comunitats autònomes amb propostes de plantes i d’animals especialment amenaçats en el seu hàbitat natural. Amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de la Universitat de Barcelona i la Facultat de Biologia, la nacra i l’esperó de Bolòs han estat les espècies candidates per participar en aquest concurs que arriba enguany a la cinquena edició i que té el propòsit de protegir la biodiversitat a la Península mitjançant la divulgació de les característiques, l’ecologia i les problemàtiques d’espècies en perill d’extinció.

El mol·lusc bivalve més gran i longeu de la Mediterrània

La nacra (Pinna nobilis) és un mol·lusc bivalve endèmic del mar Mediterrani que és altament sensible als efectes de la pressió humana en els fons oceànics. Aquesta espècie, que pot fer fins a un metre de llarg, és el bivalve més gran i longeu de la Mediterrània i va ser descrit per primer cop per Carl von Linné el 1758.

Habitant dels fons sorrencs i dels herbassars de la fanerògama marina Posidonia oceanica, la nacra és una espècie en regressió per efecte de la contaminació del mar, el fondeig d’embarcacions, la pesca d’arrossegament i la desaparició de la posidònia.Des de fa temps, un agent patogen que està delmant les poblacions d’aquest bivalve està ampliant la llistat d’amenaces sobre aquest invertebrat marí que abans abundava en els ecosistemes marins de la Mediterrània.

La resta d’espècies que han participat en el Concurs Animal | Planta 2018 són la papallona apol·lo (Parnassius apollo) —presentada per la Universitat de València—; l’ibis ermità (Geronticus eremita) i el Limonium dendroides —Universitat de Còrdova—; el Triops emeritensis —Universitat d’Extremadura—; el visó europeu (Mustela lutreola) i la dròsera longifòlia (Drosera longifolia) —Universitat de Burgos—, i la Gadoria falukei —Universitat de Sevilla.

Nou comentari

Comparteix