MonPlaneta
Una multinacional projecta una central de sis aerogeneradors gegantins entre Tortosa i el Perelló

La multinacional elèctrica portuguesa EDP projecta una nova central eòlica amb sis aerogeneradors de dimensions gegantines a cavall dels termes municipals de Tortosa i el Perelló (Baix Ebre). L’avantprojecte del parc eòlic ‘La Mola’, batejat amb el nom del coll on es vol emplaçar, ha estat ja presentat a la Generalitat i fa pocs dies que ha arribat als dos ajuntaments afectats. Preveu instal·lar en aquest espai mitja dotzena de molins de 5 MW cadascun, de 115 metres d’altura de boixa i 170 metres de diàmetre de rotor, amb una potència total de 30 MW. La central se situa tocant a l’antic poblat medieval de Fullola i, d’autoritzar-se finalment, seria la setena en marxa a la zona sud de la serra del Cardó-Boix dels dos municipis.

El de la Mola, amb data d’aquest maig passat, és el tretzè que la Ponència d’Energies Renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat estudia en aquests moments a les Terres de l’Ebre. Actualment, els contraforts del sud de la serra de Cardó-Boix ja concentren sis centrals eòliques en marxa separades per una distància màxima d’uns deu quilòmetres. Tres es troben a Tortosa i sumen més de 80 aerogeneradors. Per la seva banda, el Perelló concentra actualment tres instal·lacions amb prop també de 80 molins de vent: les Colladetes, 36,63 MW; les Calobres, 12,75 MW; i la Collada, que l’any 2008 va posar en marxa l’aerogenerador més gran i potent instal·lat fins llavors a l’estat espanyol, amb 140 metres de boixa, 100 de rotor i una potència de 3 MW.

De dimensions igualment gegantines, superant el centenar de metres de boixa i diàmetre del rotor en tots dos casos, els que EDP vol instal·lar al parc eòlic de la Mola es trobarien també entre els més potents del país. En l’avantprojecte presentat, justifiquen l’elecció d’aquests molins d’ingents dimensions i 5 MW per la seva “gran àrea de captació i potència elèctrica elevada”, tenint en compte “el tipus de vent existent a la zona”. Els 115 metres de la boixa són equiparables a l’Hotel Porta Fira, de l’Hospitalet de Llobregat, i els 170 metres de diàmetre de rotor superen en quinze l’altura de l’Hotel Arts de Barcelona. La promotora preveu que la central pugui produir una mitjana de 93,13 GW/any. A banda dels sis aerogeneradors, la instal·lació requerirà obrir prop de 2 quilòmetres de camins nous –amb una xarxa d’uns 7 quilòmetres en total, aprofitant vials existents- i construir una subestació elèctrica juntament amb l’edifici de control, en aquest cas dins del terme perellonenc. Tot el procés es preveu completar en un termini de deu mesos.

Turbines eòliques a Talavera
Turbines eòliques a Talavera | ACN

El document de diagnòstic territorial presentat per EDP reconeix que el parc i les seves instal·lacions auxiliars es troben a uns 500 metres del PEIN i Xarxa Natura 2000 de les serres de Cardó-Boix però destaca que no afecta “cap espai natural de protecció especial”, àrees d’interès faunístic per la presència de l’àliga cuabarrada o espais d’interès geològic, així com tampoc “corredors terrestres ni fluvials”. Nega, a més, que la presència dels molins gegantins pugui alterar la unitat del paisatge, amb pinars i matolls però també camps de conreu i elements de pedra en sec. Segons la promotora, els terrenys escollits són compatibles amb el projecte. També considera que la proximitat de parcs eòlics existents i ja en funcionament al Perelló des de fa més de 20 anys, sense haver registrat “incidències ambientals significatives” i amb “una bona acollida al territori” són factors favorables. En aquest sentit, EDP sosté que, des del punt de vista del paisatge i per la seva situació no tindrien un impacte paisatgístic acumulatiu, perquè formen part de “conques visuals independents”. Tampoc en el cas de les centrals de Tortosa, de Pebesa i Ecovent, situades a uns vuit quilòmetres.

Consultats per l’ACN, els consistoris de Tortosa i el Perelló han demanat temps per estudiar la documentació de l’avantprojecte, que han rebut fa només uns dies, abans de pronunciar-se obertament al respecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa