MonPlaneta
Mitjà: el virus està “estable” però hi haurà una onada “més greu” a la tardor si no s’actua amb previsió
L'epidemiòleg Oriol Mitjà
L’epidemiòleg Oriol Mitjà | E.P.

!--akiadsense-->

L’investigador Oriol Mitjà ha afirmat que la situació en relació amb la covid-19 és “bastant estable” però ha alertat que hi haurà una segona onada a la tardor. En declaracions a RAC1, ha alertat que si no es fa res aquesta serà “molt més greu”. “Hem experimentat només una petita fracció del que el virus pot fer”, ha manifestat. Mitjà ha apuntat que els factors climatològics i les mesures de seguretat han contribuït a que el virus “retrocedeixi” i ha destacat la importància de fer les coses bé durant l’estiu perquè el segon brot comenci més tard. D’altra banda, ha lamentat que el govern espanyol no el va voler escoltar a l’inici de la pandèmia, tot i intentar-ho també a través d’un expresident espanyol.

Mitjà ha assegurat que no es pot estar tranquil, tot i que el virus hagi donat “una mica de treva”, ja que la majoria de la població continua sent susceptible a la COVID-19. “El virus té la mateixa capacitat de transmissió i letalitat”, ha declarat. Ha afegit que el fet que no hi hagi tantes reunions en espais tancats està afavorint la reducció dels contagis i ha explicat que on s’ha d’anar amb més atenció és en espais tancats on la respiració és més ràpida com gimnasos, concerts o grans esdeveniments i on el risc de contagi és 20 vegades superior. “Però segur que a la tardor tindrem una altra vegada el virus i ens hem de començar a preparar”, ha declarat. Ha afegit que hi ha epidemiòlegs que apunten que la segona onada pot ser “dolenta” perquè començarà més aviat i tindrà un recorregut més llarg. Per això, ha destacat les “lliçons a aprendre”, quan ha criticat que no hi havia criteris estandarditzats per establir com actuar. És per això, que ha afirmat que “ningú incorrerà en cap responsabilitat” per permetre les manifestacions del 8-M ja que no existien aquests criteris, tot i que ha assegurat que hi va haver una “falta de sentit comú”.

L'investigador Oriol Mitjà
L’investigador Oriol Mitjà | Cedida

!--akiadsense-->

De cara a aquesta segona onada, ha apuntat que s’hauran de fer “estratègies de distanciament intermitent” que inclouran confinaments però que podrien ser per zones segons si es fa “cirurgia grossa o fina”. Mitjà ha reiterat les seves crítiques també a d’altres aspectes de la gestió, com per exemple el fet que des de la Generalitat “continuïn entestats” en fer servir tecnologia no és l’adient per a pandèmies de la magnitud del coronavirus. També ha apuntat que caldria fer servir sistemes com el bluetooth o els codis QR per al seguiment de contactes. Sobre el desconfinament, ha apuntat que “la virtut està en el mig” ja que no la població no pot continuar confinada per sempre però ha afirmat que s’ha d’estar “pendents” de l’emergència sanitària. “El missatge és clar, obvi i cristal·lí: el virus continua present”, ha declarat. En línies generals però, ha afirmat que s’està fent “prou bé”.

Mitjà ha explicat que a l’inici de la pandèmia es va mostrar crític amb el govern de Pedro Sánchez per la gestió i ha lamentat que hi havia qui no entenia que ell no pretenia ficar-se amb cap partit. Ha detallat que va enviar cartes a la “cúpula directiva” del PSOE per transmetre les preocupacions de la comunitat científica i ha lamentat que “no hi va haver-hi permeabilitat per arribar-hi”. Mitjà ha detallat que va fer diversos intents de poder parlar-hi, també a través d’un expresident del govern socialista, però no va obtenir resposta i per això va fer una “crítica dura” sobre la gestió que es feia. Entre les crítiques, ha situat una manca de rapidesa a l’hora de prendre decisions i no haver-se “deixat ajudar pels experts”. “Encara no he sentit ningú que faci una mirada al passat i faci autocrítica dient que les coses van fallar”, ha manifestat. Tot i això, s’ha mostrat convençut que “no hi va haver-hi mala fe” sinó que “no van saber assessorar-se pels millors experts en la matèria”. Aquesta critica l’ha dirigit tant al Ministeri de Sanitat com al Departament de Salut perquè no van veure que sí que hi havia contagis comunitaris i que s’havia perdut la traçabilitat.

Ha reconegut que va ser un temps difícil on tothom “anava molt atabalat” i ha considerat “legítim” no parar atenció a la carta d’un investigador al que no coneixes. “Una de les lliçons apreses és construir una plataforma d’intel·ligència epidemiològica, que faci que la propera vegada que l’Oriol Mitjà de torn aixequi la veu, tingui el reconeixement que és alerta vàlida i se li ha de fer cas”, ha valorat. Mitjà ha lamentat l’ús que s’ha fet de la seva figura des d’alguns sectors, ha explicat que se li va oferir un càrrec però no ha detallat quin i ha explicat que, tot i que ho tornaria a fer, el 21 d’abril va acabar la seva relació com a assessor del Govern. Precisament sobre el document que va elaborar sobre el desconfinament i que va lliurar al Govern, ha afirmat que no s’està seguint perquè es va “passar pel ribot” el document i ha predominat l’estratègia de l’Agència de Salut Pública, d’idees “més conservadores”.

D’altra banda, Mitjà s’ha mostrat favorables a obrir les escoles al setembre “però amb les precaucions necessàries” ja que ha assegurat que els nens també són portadors dels virus però “menys susceptibles” de transmetre’l i desenvolupar la malaltia. Pel que fa a l’obertura de fronteres, ha indicat que l’arribada de gent aliena a determinats territoris on la incidència ha estat baixa –com és el cas de Mallorca-deixa aquests territoris “en una situació pitjor de cara a la tardor perquè el punt de partida és pitjor”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa