MonPlaneta
Mil milions de dòlars per finançar la lluita contra els residus plàstics
Plàstics a la desembocadura d’un riu | Greenpeace

!--akiadsense-->

Gairebé trenta empreses globals dels sectors dels plàstics i els béns de consum han presentat aquesta setmana AEPW, una aliança que vol desenvolupar solucions avançades per a l’eliminació de les restes de materials plàstics al medi ambient, especialment als oceans. AEPW són les sigles d’Alliance to End Plastic Waste (Aliança per Acabar amb els Residus Plàstics). La trentena d’empreses que la conformen destinarà més de mil milions de dòlars amb aquest objectiu, amb la meta d’arribar als mil cinc-cents milions durant els propers cinc anys.

L’Aliança desenvoluparà i implementarà solucions que minimitzin els residus plàstics i promoguin destins sostenibles per als plàstics usats, generant una economia circular al seu voltant. L’Aliança compta, entre els seus integrants, amb empreses de les Amèriques, Europa, Àsia, Àfrica i Orient Mitjà. “Tots estan d’acord que el lloc dels residus plàstics no és als oceans ni a cap lloc del medi ambient. És un desafiament global seriós i complex que requereix accions ràpides i un lideratge fort. Aquesta nova aliança és l’esforç més ampli que s’ha fet per acabar amb l’eliminació de plàstics al medi ambient”, afirma David Taylor, president i CEO de Procte & Gamble i president de l’AEPW. “Jo convoco a totes les empreses, grans o petites i de totes les regions i sectors, a unir-se a nosaltres”, ha afegit.

Plàstics surant al mar | Greenpeace

!--akiadsense-->

“La història ens ha mostrat que accions col·lectives i associacions entre la indústria, el govern i les ONGs poden entregar solucions innovadores per a un desafiament global com aquest”, comenta Bob Patel, CEO de LyondellBasell. Patel, com a vicepresident d’AEPW, va animar a combatre el problema dels residus plàstics. “Creiem que el moment d’actuar és ara”. L’Aliança és una organització sense afany de lucre i inclou tota la cadena de valor dels plàstics, les empreses que produeixen, utilitzen, venen, processen, recullen i reciclen plàstics. Això inclou fabricants de químics i plàstics, companyies de béns de consum, revenedors i empreses de gestió de residus. L’Aliança té com a soci estratègic el Consell Empresarial Mundial per al Desenvolupament Sostenible.

Els propers mesos, l’Aliança farà inversions addicionals i fomentarà el progrés en quatre àrees principals:

– Desenvolupament d’infraestructures per recollir i gestionar residus i augmentar el reciclatge.

– Innovació en el desenvolupament i la implementació de noves tecnologies que facilitin el reciclatge i la reutilització de plàstics, agregant valor al plàstic reutilitzat.

– Educació i compromís de governs, empreses i comunitats per incentivar inversions.

– Neteja d’àrees amv concentració de residus plàstics al medi ambient. Principalment als majors conductors de residus per a l’oceà, com els rius.

“L’èxit requerirà la col·laboració i els esforços coordinats de molts sectors -amb diferents potencials de resultats-, ja sigui a curt o a llarg temini. Abordar el tema del plàstic al medi ambient i desenvolupar una economia circular per al plàstic demana la participació de tota la cadena de valor i el compromís a llarg termini d’empreses, governs i comunitats. Ningú no pot resoldre això tot sol”, afirma Antoine Frérot, CEO de Veolia y la vicepresidenta de l’AEPW.

!--akiadsense-->

Una investigació d’Ocean Conservacy revela que prop del 80% de residus plàstics dels oceans comencen com a deixalles a les ciutats i arriba als oceans a través dels rius. Es calcula que un 90% dels residus plàstics que segueixen aquest camí venen dels deu rius més grans del món, vuit a Àsia i dos a Àfrica. El 60% dels residus plàstics als oceans tenen el seu origen a cinc països del sud-est asiàtic.

Les empreses fundadores de l’Aliança són la brasilera Braskem, BASF, Berry Global, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, CP Group, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings , Mitsui Chemicals, Nova Chemicals, OxyChem, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, Suez, Shell Chemical, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia y Versalis.

Article publicat originalment a iambiente.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pregunto a gener 21, 2019 | 15:43
    Pregunto gener 21, 2019 | 15:43
    Perquè no es fa boicot al països que no tenen polítiques mediambientals i s'els posen arancels per als seus productes?
  2. Icona del comentari de: Resposta a gener 22, 2019 | 09:20
    Resposta gener 22, 2019 | 09:20
    Fa uns quants anys , després de caure el bloc comunista, les elits van pactar (sense fer soroll i completament al marge de la ciutadania) una sèrie de tractats internacionals que liberalitzaven el comerç, sense cap mena de condicionant mediambiental ni de drets laborals, la punyetera globalització... A qui ho questiona (p.e. en Trump) és atacat per tots els mitjans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa