MonPlaneta
Més de mil activitats durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus
  • CA
| Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental

L’Agència de Residus de Catalunya, en coordinació amb diverses regions d’Europa, organitza del 17 al 25 de novembre la desena Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Durant aquests dies se celebraran al voltant de 13.000 activitats arreu d’Europa, de les quals 1.090 es faran a Catalunya. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa accions de sensibilització i donar a conèixer estratègies de reducció de residus. A Catalunya hi participen 265 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, institucions educatives, altres institucions i ciutadania, amb accions com mercats de segona mà, visites a deixalleries, tallers de cuina freda, o festes d’aliments aprofitats.

Cada edició de la Setmana dedica el primer dia a una temàtica específica. Enguany dissabte, 17 de novembre, se centra en la prevenció de residus perillosos, amb el lema comú a Europa: Time to detox. Els residus perillosos es defineixen com un tipus de residus que tenen alguna propietat perillosa, ja sigui explosiva, inflamable o tòxica. Es poden trobar en molts productes, en grans o petites quantitats, com ara productes de neteja, piles, pintures, pesticides, bombetes fluorescents compactes, bombetes i residus elèctrics i electrònics. Els residus perillosos plantegen més risc per al medi ambient i la salut de les persones que altres tipus de residus. És fonamental prevenir-los i reduir la quantitat que es llença d’aquests productes. A la Unió Europa una persona genera 200 quilos de residus perillosos a l’any, i la quantitat assoleix els 100 milions de tones cada any.

Reduir la perillositat dels residus és una mesura de prevenció, esglaó prioritari de la jerarquia de gestió de residus d’acord amb la Directiva Europea de Residus i el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya –Precat20–. Reduir o restringir l’ús de substàncies perilloses és també un requisit previ per a l’establiment d’una economia circular, ja que afavoreix la recirculació de materials, simplifica el procés per establir una simbiosi industrial en un territori i permet reduir els costos de la recollida selectiva i del procés de reciclatge dels residus. Sota el paraigua d’aquest dia es realitzaran 262 activitats. Entre elles destaquen els tallers d’elaboració de productes d’higiene i de neteja domèstica amb productes naturals, els tallers d’elaboració de sabó a partir d’olis usats, festivals d’art amb l’elaboració de grafitis amb pintures ecològiques, o comerços que promouen productes amb ecoetiquetes.A més es gravaran en vídeo diverses accions catalanes que mostren diferents estratègies per reduir la generació de residus:

– L’empresa Resid’Ús de Girona promou la reducció d’envasos d’un sol ús amb una acció amb comerços gironins i l’escola Eiximenis de Girona. La idea és recollir envasos de vidre sobrers a casa dels alumnes de l’escola. Després d’un procés de rentat per part de l’empresa, els lliuraran als comerços adherits a la campanya. Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, aquests comerços oferiran a la clientela l’opció de servir-los els productes alimentaris en un envàs de vidre i que els retorni a la botiga per netejar-lo i poder-lo reutilitzar. Acabada la Setmana, l’empresa donarà l’opció als comerços a quedar-se amb els envasos de vidre i continuar amb aquesta pràctica centrada en la prevenció de residus d’envasos.

Plàstics a la desembocadura d’un riu | Greenpeace

– El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental presenta els “Escape room de residus”, un joc d’escapament sobre la problemàtica dels residus i el medi ambient en sis instituts de diferents poblacions del Vallès Occidental. És una aproximació lúdica sobre els residus, per prendre consciencia sobre la necessitat d’adoptar mesures per reduir la seva generació.

– L’Ajuntament de Vacarisses, amb el suport del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, promou la “Pintada d’un grafit sobre la prevenció de residus” emprant pintures en base aigua. Acció emmarcada en el dia de la prevenció de residus perillosos. El mural permetrà també sensibilitzar en la prevenció del malbaratament d’aliments i la recollida de la matèria orgànica, comptarà amb la participació d’artistes locals, escoles i instituts i s’acompanyarà d’un punt informatiu, una exposició i un DJ local per amenitzar l’espai.

– L’associació GBGE Neveras Solidarias promou la “Nevera solidària” per combatre i sensibilitzar en el malbaratament alimentari. Projecte nascut a Galdakao (Biscaia) que compta amb 22 neveres a la península ibèrica, 6 de les quals situades a Catalunya. La idea és senzilla: tothom que tingui aliments frescos o cuinats que no pugui consumir pot dur-los a la nevera perquè algú altre els pugui aprofitar. El projecte és inclusiu ja que els beneficiaris són les persones que gestionen la nevera, mitjançant un procediment creat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Així es fomenta la consciència contra el malbaratament i alhora la solidaritat entre el veïnat.

Contenidor amb menjar per llençar | xx

Enguany, la setmana promou la cooperació entre escoles escoceses i catalanes per lluitar plegades contra el malbaratament alimentari. Cinc escoles catalanes s’han sumat a participar-hi amb la celebració d’accions comunes.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (European Week for Waste Reduction, EWWR) va néixer al 2009, en el marc del Programa LIFE, gràcies a l’empenta de diversos estats i regions i a la participació continuada de tota mena d’entitats –administracions, associacions, empreses, escoles, universitats i ciutadania–. Hores d’ara ha esdevingut un projecte referent a Europa, amb la participació de més 40 regions de 33 països que celebren la Setmana cada any, amb més de 13.000 accions, de les quals un miler són catalanes. Aquest projecte ha rebut diversos suports, des del Premi Best of the Best dels Projectes LIFE de l’any 2013, fins al reconeixement rebut pel Parlament Europeu l’any 2015. Actualment, fora del Programa LIFE, té un comitè directiu format per membres destacats de la Comissió Europea i del Comitè de Regions d’Europa, en el qual hi ha 10 altres entitats, entre les quals, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Per commemorar el desè aniversari de la setmana, l’ARC organitzarà un acte el proper 21 de novembre a l’auditori del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF), en el marc de la Jornada de Prevenció “Simbiosi Industrial, la via cap a l’economia circular”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa