MonPlaneta
El mes de maig va ser el més càlid de la història a nivell global
Anomalies sobre la temperatura mitjana el mes de maig de 2020
Anomalies sobre la temperatura mitjana el mes de maig de 2020 | Servei de Canvi Climàtic, Programa Copèrnic

!--akiadsense-->

A nivell global, el passat mes de maig va ser el més càlid de què es té constància, superant en 0,63ºC la mitjana d’aquest mes entre els anys 1981 i 2020, segons les dades recollides pel Servei de Canvi Climàtic del Programa Copèrnic de la Comissió Europea. Pel que fa als darrers dotze mesos, han estat gairebé 0,7ºC més càlids que la mitjana. A Europa, tot i que el mes de maig es va situar per sota de la mitjana del continent, les temperatures del mes de maig també van ser 0,7ºC superiors a la mitjana.

A Europa, les temperatures del mes de maig es van desviar àmpliament de la mitjana 1981-2010, anant de força per sobre al sud-est i el nord-est del continent a molt més fredes en una gran àrea compresa entre Escandinàvia, els Balcans i la costa septentrional del Mar Negre. Això s’explica, afirma el Programa Copèrnic, per la presencia d’un flux d’aire constant del nord-oest en direcció a Europa Central, amb pressions més altes del normal al damunt del Regne Unit i més baixes al nord i a l’est. Les temperatures mitjanes a Anglaterra no van ser excepcionals, però el país va experimentar el maig més assolellat i sec de la sèrie històrica. Cal tenir en compte que les anomalies de temperatura a Europa normalment són més grans i variables que les globals, especialment a l’hivern, on poden variar diversos graus entre un mes i el següent. Així, si aquest maig va ser 0,3ºC més fred que la mitjana, el de 2018 la va superar en 2,5ºC.

Fora d’Europa, les temperatures van superar les mitjanes en indrets com Sibèria, on ho van fer en fins a 10ºC, i en altres llocs com l’oest d’Alaska, els Andes i regions de l’oest i l’est de l’Antàrtida on també van ser molt més altes del normal. Entre els indrets que també van tenir un maig més càlid que la mitjana hi ha l’oest dels Estats Units, els extrems nord i sud d’Amèrica del Sud, el nord-oest, centre i sud-oest d’Àfrica i el sud-est asiàtic. Pel que fa a les regions amb temperatures per sota de la mitjana, tenim la majoria del centre i l’est del Canadà, l’est dels Estats Units, el sud del Brasil, part del sud d’Àsia i Austràlia, on per primer cop des d’octubre de 2016 la mitjana va ser inferior a la del període 1961-1990.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa