MonPlaneta
Marta Subirà destaca l’aposta de Catalunya per la recerca en la gestió de l’aigua
Depuradora del Prat de Llobregat
La depuradora del Prat de Llobregat és un dels exemples dels esforços que està fent Catalunya per millorar la seva gestió dels recursos hídrics | M.R.F.

!--akiadsense-->

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha inaugurat aquest dilluns la cimera internacional Amwaj 2018, que se centra en analitzar la relació entre els mitjans de comunicació i la gestió de l’aigua en els països mediterranis. La variabilitat meterològica, la incidència del canvi climàtic i les innovacions en el cicle de l’aigua són alguns dels temes que es tractaran i com els mitjans de comunicació traslladen aquestes informacions a la ciutadania. Aquest acte, que se celebrarà fins demà al Palau de Pedralbes de Barcelona, comptarà amb la participació de Jordània i la Comissió Europea, mitjans de comunicació com la BBC, El País i Euronews, així com entitats del sector de l’aigua.

En la inauguració d’aquest acte, Subirà ha destacat que el clima està esdevenint més extrem, amb sequeres i episodis d’inteses precipitacions cada cop més severs. “Catalunya disposa de diverses fonts d’abastament d’aigua que ens permeten fer una gestió modulable i flexible dels diferents recursos”, ha afirmat Subirà en al·lusió a la disponibilitat de recursos naturals com l’aigua de rius i aqüífers i la incorporació de tecnologies com la dessalinització. L’impacte del canvi climàtic provocarà, a més, la previsible reducció de les aportacions d’aigua dels rius. Això farà que Catalunya aposti per noves tecnologies com la reutilització, “erigint-se com una font d’abastament complementària i tancant així el cercle del cicle de l’aigua, fomentant l’economia circular”, ha afegit la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat. Precisament aquest fòrum internacional contempla la visita al terciari de la depuradora del Llobregat, una instal·lació que produeix aigua regenerada per a usos ambientals i que en un futur preveu erigir-se com una mesura per complementar l’abastament d’aigua, incrementant el cabal del tram final del riu Llobregat i disposar així de més recurs per a ser potabilitzat.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat també ha posat èmfasi en l’estat del sanejament a Catalunya, amb 517 depuradores en servei que sanegen les aigües residuals de més del 97% de la població. Subirà ha explicat que “el sanejament de grans nuclis està desenvolupat però ara queda el que està relacionat amb localitats de menys de 2.000 habitants, mitjançant prop de 700 actuacions amb una inversió de 1.000 milions d’euros”. Amb la millora progressiva de la qualitat de les masses d’aigua –l’actual planificació hidrològica preveu una millora de 9 punts, passant del 36 al 45% de masses en bon estat– també se’n garantirà la quantitat. En aquest context, la col·laboració entre les administracions i els mitjans de comunicació és vital per informar a la ciutadania i prendre consciència de les accions per fer un bon ús de l’aigua. La ciutadania també és corresponsable i cal que coneixi la fragilitat d’un recurs com l’aigua així com iniciatives per millorar-ne la seva gestió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa