MonPlaneta
Marta Cerdà: «El canvi climàtic ha de permetre construir societats més sostenibles»
  • CA

El canvi climàtic és una realitat, cal acceptar-ho, i ara hem de trobar la millor manera d’adaptar-nos als seus efectes”. Ho diu Marta Cerdà, responsable de projectes europeus a la Cambra de Comerç de Barcelona i ara també gestora del LIFE CLINOMICS a Catalunya, un projecte que precisament neix per avaluar i afrontar els reptes i oportunitats que genera el canvi climàtic sobre l’economia local i la societat en general.

Tot plegat es troba en una fase molt inicial -se n’ha fet la presentació en societat fa només uns dies- però preveu que durant tres anys pugui entendre i generar eines per afrontar els efectes que pot generar la variació del clima en diversos àmbits. Per començar, se centraran en tres sectors econòmics, l’agroforestal, el turístic i el pesquer, amb l’objectiu final que els agents que s’hi dediquen vegin com disminueix la possible vulnerabilitat davant el canvi i, a la vegada, com millora la seva competitivitat.

Es tracta bàsicament de generar resiliència, és a dir, d’oferir la capacitat de recuperar l’estabilitat que pugui veure’s afectada pel canvi climàtic”, diu Cerdà. “Per exemple, a un pagès se li donaran les claus per entendre com es poden veure afectades les vinyes i les collites i se li donaran eines per afrontar els nous reptes”, explica. I això mateix aplicat als àmbits forestal, del turisme i de la pesca. “De fet, si ho sabem fer bé, els canvis que vinguin han de generar noves oportunitats per a construir territoris i societats més sostenibles”.

Així, al llarg del projecte es posaran en marxa òrgans de participació territorials i socio-econòmics, s’elaboraran plans d’acció i estratègies per a l’adaptació, es dissenyaran eines per a les autoritats locals i els agents socioeconòmics i es generarà coneixement, capacitació i informació dels agents i conscienciació de la societat i altres elements que han de facilitar l’acció en favor de l’adaptació.

Aquesta fase inicial se centra en tres territoris “escollits per la seva representativitat”: les Terres de l’Ebre, l’Alt Penedès i la Reserva de la Biosfera del Montseny. Tot i així, explica la gestora, “els resultats de la feina feta s’han de poder replicar a altres zones de Catalunya, i fins i tot a algunes àrees similars de l’arc Mediterrani”.

LIFE CLINOMICS, que forma part del programa LIFE de la Comissió Europea, és l’únic instrument financer de la Unió Europea dedicat exclusivament al medi ambient i a l’acció pel clima. Cofinançat amb fons europeus (en un 60%), està liderat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb set entitats mes de l’àmbit públic i privat de Catalunya:

  • Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), del Departament de Territori i Sostenibilitat
  • Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE)
  • Consell Comarcal de l’Alt Penedès
  • Cambra de Comerç de Barcelona
  • Comissions Obreres de Catalunya
  • Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT)
  • Unió de Pagesos de Catalunya (UP)

Es pot trobar més informació sobre el projecte seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa