MonPlaneta
El mar inunda un terç dels arrossars de l’hemidelta dret de l’Ebre i tota l’illa de Buda
Pla general d'onades colpejant la zona de la Marquesa i les instal·lacions del restaurant 'Els Vascos'
Pla general d’onades colpejant la zona de la Marquesa i les instal·lacions del restaurant ‘Els Vascos’ | ACN

!--akiadsense-->

Una tercera part dels arrossars de l’hemidelta nord de l’Ebre –més de 3.000 hectàrees– es troben inundades sota el mar, com també la pràctica totalitat de l’illa de Buda. La llevantada “perfecta”, com així l’ha qualificat el vicepresident de la Comunitat de Regants de l’Esquerra i portaveu de la Taula de Consens pel Delta, Xavi Curto, torna a posar en evidència la fragilitat de l’espai natural i la necessitat de mesures urgents, segons ha reclamat. La inundació dels arrossars amb aigua salada, recorden, condicionarà també seriosament la pròxima collita. Els alcaldes de la zona parlen de situació “dramàtica” i estudien demanar la declaració de zona catastròfica. Encara no es pot arribar als punts del Delta més afectats. Quan això sigui possible, el nombre d’hectàrees afectades podria incrementar considerablement. De moment, l’aigua salada ha arribat fins a tres quilòmetres terra endins. “El mar penetra costa cap a dins, la pluja està acumulant aigua i els únics sistemes de drenatge que tenim, les bombes, estan paralitzades per la situació”, ha relatat el mateix Curto.

La Taula pel Delta -que aplega les comunitats de regants i els ajuntaments de la zona- s’ha reunit d’urgència per mostrar el seu suport als municipis que més han rebut l’embat de la llevantada, els de la costa de l’hemidelta nord i la desembocadura: l’Ampolla, Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, principalment. Curto ha reclamat a les administracions que “demostrin” amb fets la voluntat de treballar pel territori i aprovin mesures urgents per lluitar contra la regressió i la subsidència. “El que veiem que pot passar en un espai de desenes d’anys –en referència als models que preveuen l’evolució de la costa tenint en compte els efectes del canvi climàtic a finals d’aquest segle- en una nit ha passat”, ha subratllat. Més enllà del problema que suposa la salinització, que obligarà a bombejar l’aigua fora dels arrossars i rentar la terra, preocupa la “desaparició física de la terra”. La Taula de Consens té previst presentar la setmana que ve la primera bateria de mesures, tant a mig, llarg i curt termini, com urgents.

Pla general de camps d'arròs afectats per la inundació marítima del temporal Glòria a la zona de la Marquesa
Pla general de camps d’arròs afectats per la inundació marítima del temporal Glòria a la zona de la Marquesa | ACN

!--akiadsense-->

La zona de la platja de l’Arenal, a l’Ampolla, i el tram costaner comprès entre la Marquesa i Riumar, a Deltebre, es troben entre les zones que més han patit l’embat de les fortes onades especialment des d’aquest dilluns. L’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, ha explicat que la pràctica totalitat de l’illa de Buda es troba negada per l’aigua del mar. L’aigua del mar va vessant pel riu i travessa el braç de Migjorn inundant els arrossars de l’altre costat amb alçades que aquest dilluns arribaven als 50 centímetres a la carretera que comunica amb la platja –moment en el qual l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja va tallar l’accés-. “La nostra preocupació és que quan la mar baixi la petita separació, la barrera estreta entre la llacuna i la mar no existirà. Ja la vam deixar, amb les obres d’emergència que ens ha agafat el temporal pel mig, molt debilitada amb una obertura molt difícil de tapar. Buda quedarà comunicada amb la mar i amb tot el valor ecològic que té, la intrusió d’aigua salada i no sabem durant quant de temps ens preocupa molt”, ha argumentat Gonell, com un argument irrefutable que cal “atacar” de forma urgent el problema de la regressió amb mesures urgents.

De “dramàtica de forma exponencial” ha qualificat la situació l’alcale de Deltebre, Lluís Soler, a diferència dels anteriors temporals. “No té precedents”, ha assegurat. “Vivim una situació d’emergència total. El Delta ja no està per a bones intencions. Està per a accions contundents i efectives que marquin una línia a l’agenda institucional catalana i espanyola d’emergència absoluta., això és el que els ajuntaments Delta i els més afectats o la Taula de Consens hem de posar sobre la taula de l’agenda institucional”, ha argumentat Soler per fonamentar la seva voluntat de reclamar la declaració de zona catastròfica per les afectacions al sector arrossaire, aqüicultors, infraestructures municipals i activitats privades afectades. Una mesura que estudiaran conjuntament amb els ajuntaments de Sant Jaume d’Enveja i l’Ampolla.

La llista de danys, al municipi és gruixuda i no para d’ampliar-se. “A la bassa de l’Arena no queda platja, la carretera està desbordada pel mar. Les passarel·les de Riumar han quedat dalt de l’aigua. Muscleres que han caigut i estan submergides. Arrossars envaïts per aigua salada, que tants perjudicis pot provocar per a la pròxima collita”, ha concretat l’alcalde de Deltebre, sumant a aquests escenaris les múltiples afectacions en camins, vials d’accés a les platges o estacions de bombament, edificacions rurals i inundacions d’habitatges. El tram final del riu es desbordada amb el temporal i les bombes que podrien ajudar a drenar l’aigua estan inutilitzades per l’elevat nivell del mar. Soler també ha denunciat que des d’abans de migdia prop d’un 70% de la població s’ha quedat sense subministrament elèctric.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa