MonPlaneta
El manifest “Aigua amb seny” aposta per adaptar-se i mitigar els efectes del canvi climàtic
El divulgador ambiental José Lluis Gallego i el climatòleg i director de l’Institut de Recerca de l’Aigua, Javier Martin-Vide
El divulgador ambiental José Lluis Gallego i el climatòleg i director de l’Institut de Recerca de l’Aigua, Javier Martin-Vide | JOAN ANTONI GUERRERO

!--akiadsense-->

La Coordinadora de Treball per l’Aigua, impulsada pel climatòleg i director de l’Institut de Recerca de l’Aigua, Javier Martin-Vide, i el divulgador ambiental José Lluis Gallego, ha presentat aquest divendres el manifest “Aigua amb seny”, una iniciativa que té per vocació posar en el debat social els efectes del canvi climàtic pel que fa a l’aigua i defensar la importància de gestionar-la de forma responsable tant per part dels ciutadans com els polítics.

Gallego ha manifestat que “tothom dóna per fet que sempre tindrem accés a l’aigua potable i serà així per molts anys, però ara tenim una variable que abans no teníem i genera una incertesa”. Aquestes preocupacions són les que han generat el manifest que vol ser una invitació a la reflexió.

De la seva banda, el climatòleg Javier Martín-Vide ha explicat que “ningú discuteix des del món de la ciència, fins i tot els negacionistes, que la Terra s’ha escalfat”. “S’assumeix —ha afegit— que vivim una nova realitat, que és el canvi climàtic, i la manifestació més visible és l’escalfament global”.

El climatòleg apunta que “en un planeta càlid ha de ploure més que en un de fred perquè es reforça el cicle de l’aigua”. Ara bé, la dinàmica atmosfèrica farà que “plogui menys” en el món mediterrani, subtropical i a les zones temperades.

Aquesta situació farà que en el futur es disposi de menys recurs hídric, “encara que tinguéssim la mateixa pluja, i anirà escassejant en les properes dècades per l’efecte d’evaporació”. Actualment el planeta ja porta un grau més de temperatura en comparació amb el període preindustrial. A Catalunya, en concret, la temperatura augmenta 0,25 graus centígrads cada dècada i això suposarà 2,5 graus en un segle, “que és molt”, avisa Martín-Vide.

Lluny de discussions ideològiques

El manifest s’allunya de qüestions ideològiques puntuals com el debat de la municipalització de la gestió de l’aigua perquè es tracta d’una proposta de nivell ètic que apel·la a la consciència de tothom. Aborda qüestions, diu Gallego, “que no s’han de quedar tancades a les universitats”. El divulgador ambiental creu que la societat ha de tenir accés a aquesta informació relativa a l’aigua i ha destacat el paper dels mitjans de comunicació. “Demano que parin atenció a aquestes informacions, que són inquietants”, ha subratllat, tot i que ha volgut defugir l’alarmisme perquè “ha fet molt de mal en el tema del canvi climàtic”.

Precisament, sobre aquest punt, Martín-Vide ha afirmat que el manifest s’allunya de les “postures catastrofistes” perquè consideren que encara hi ha marge per actuar. “Encara hi som a temps, aquest és el missatge, optimista i positiu”.

Gallego ha afegit que “el canvi climàtic és inequívoc i irreversible” i ha precisat que el “concepte de lluita contra el canvi climàtic és infantil” perquè “podem treballar per mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic”. En aquest punt, Martín-Vide ha apuntat que s’ha d’entendre que “el planeta evolucionarà i arribarà a un altre nivell d’equilibri”.

A més, ha afegit l’expert, “tot i que demà deixéssim d’emetre gasos d’efecte hivernacle, durant dècades la temperatura del planeta seguiria augmentant perquè el sistema climàtic té una alta inèrcia”. I per que quedés clar ha afegit: “És la metàfora del transatlàntic que quan arriba a port, en el darrer moment, si porta una velocitat inadequada xoca contra el moll”.

El promotors del manifest i la Coordinadora que l’impulsa pretenen que tot dirigent que aspiri a governar ho faci afrontant el repte del canvi climàtic “com una de les seves prioritats”. “S’ha acabat no incloure això en el full de ruta de la governança”, ha defensat Gallego.

El divulgador ambiental ha assenyalat que cal “una gestió responsable de l’aigua per preservar el medi ambient i sobretot per garantir l’accés universal i gratuït” tenint en compte que “l’aigua no és una mercaderia, és de tots i, donat que és de tots, entre tots hem de col·laborar per preservar-la”.

Fora demagògia

“Una millor manera per fer-ho —ha indicat Gallego— és demanar a qui estigui davant de la gestió que aparti els interessos polítics i la demagògia i se centri en una gestió eficient de l’aigua”. L’expert s’ha referit a Barcelona i ha afirmat per on “pot petar” la ciutat és precisament “per l’aigua”. “La resiliència de la ciutat de Barcelona al canvi climàtic està en funció de la gestió de l’aigua”, ha apuntat.

Els promotors del manifest pensen que els polítics han de deixar de banda la ideologia i s’han de posar a parlar entre ells per adaptar-se a la nova situació. Una nova situació que pot passar, per exemple, per treballar en la regeneració d’aigües de depuradora o deixar d’aposta per un model agrícola basat amb el rec. També s’han mostrat contraris a fer nous envasaments.

Gallego ha demanat “rigor” als polítics i que afrontin la qüestió “des de la seriositat” i ha advertit que “no es pot descartar una situació de restriccions a grans ciutats de Catalunya” en el futur.

També les empreses que gestionen l’aigua tenen deures a fer, per exemple reduir el malbaratament associat a les fuites en les xarxes de distribució. Els experts reclamen en aquest àmbit tecnologia i inversions. En l’àmbit polític, troben fonamental que “totes les forces polítiques s’uneixin per intentar eludir els pitjors escenaris del canvi climàtic”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa