MonPlaneta
Malgrat de Mar i Blanes inicien un procés participatiu per protegir el Delta de la Tordera
  • CA

Malgrat de Mar i Blanes uneixen forces per tirar endavant un procés participatiu conjunt perquè la ciutadania pugui expressar la seva opinió sobre dues accions: l’ordenança per regular els usos i l’accés a la desembocadura del Delta de la Tordera i la petició de convertir aquest territori en una reserva natural parcial. El termini per participar finalitza el 5 de març, segons han anunciat els consistoris en un comunicat.

La participació ciutadana es vehicula a través de dues enquestes i està previst fer una presentació virtual del procés i una exposició que es podrà veure als dos municipis durant febrer. Tot plegat respon a la voluntat dels dos ajuntaments de preservar aquest espai de gran valor ambiental per la seva fauna, flora, hàbitats, comunitats i paisatge.

Actualment, la desembocadura de la Tordera és un espai catalogat com zona humida i forma part del Pla d’espais d’interès natural de Catalunya (PEIN) i de la Xarxa Natura 2000. Tot i així els consistoris volen sol·licitar que també es declari reserva natural parcial per protegir l’ecosistema de l’acció humana i més tenint en compte la seva nova morfologia alterada pel temporal Gloria.

Amb el pas del temporal es va formar una llacuna natural que ha esdevingut un espai òptim per l’alimentació d’ocells en migració i per la nidificació de diverses espècies protegides. Davant d’aquesta situació els dos ajuntaments van tancar els accessos a la nova llacuna amb la intenció de protegir les postes d’ous. Una protecció més que necessària, ja que en aquest indret s’han observat des del passat mes de maig la presència de 160 espècies protegides i, en alguns casos, en perill d’extinció.

El Departament de Territori va emetre un informe on en les seves conclusions s’indicava que cal aplicar mesures per evitar l’accés de les persones i animals, per eliminar molèsties a la fauna autòctones i les alteracions en l’ecosistema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa