El Parlament de Catalunya aprovava a finals de juliol la Llei del Canvi Climàtic a Catalunya amb vots de tots els diputats de la Cambra excepte del Partit Popular, que es va abstenir. Aquesta norma, que tenia entre els objectius acabar amb les emissions l’any 2050, ha estat qüestionada per Madrid i recentment el Consell de Ministres espanyol ha presentat un recurs d’inconstitucionalitat. Ho anunciava fa uns dies el portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, sense detallar els motius que els van portar a prendre aquesta decisió.

Ferran Civit, diputat de JxSí al Parlament, i ponent relator de la llei, ho té clar: “No els cal un motiu, presenten el recurs simplement perquè ve d’on ve, del Parlament de Catalunya”, explica en declaracions a Món Planeta. “Només miren l’origen de la llei, ni el contingut ni si beneficia la ciutadania, ni tan sols els pesa que pogués ser exportable a altres territoris per millorar la vida d’altres persones”. I afegeix: “M’agradaria saber si l’oligopoli energètic pot tenir alguna cosa a veure amb la presentació d’aquest recurs”.

Amb la situació que viu actualment Catalunya, l’empresonament de part del Govern, l’exili de l’altra i l’aplicació de l’article 155 per controlar les institucions catalanes, una regulació sobre el canvi climàtic pot semblar insignificant; però la queixa de fons, també pel que fa a aquests temes, és, a parer del diputat de JxSí, la persecució que Madrid fa contra tot allò que ve de Catalunya: “El Govern de Madrid pren decisions de forma irracional, si aquesta llei ja l’havien publicat al BOE i ara resulta que ni això deu tenir sentit”, lamenta Ferran Civit. “El que és curiós -continua- és que impugnin una recollida de dades, repeteixo, una simple recollida de dades, i no vagin contra el preàmbul, on es parla de Catalunya com a nació, un tema totalment tabú per a ells. Ves per on, que gràcies a aquesta llei el BOE publica per primer cop que Catalunya és una nació. Malgrat tot, un gol de consolació”, riu Civit.

A la pregunta de com pot afectar que la Llei del Canvi Climàtic vagi al Tribunal Constitucional espanyol, el diputat té clar que “mentre no tinguem plena sobirania i plenes competències, i mentre estigui vigent el 155, Catalunya no pot canviar de paradigma energètic ni fer cap transició cap a un model 100% renovable”.

“Han tombat aquesta llei, com han tombat la de pobresa energètica, la de l’impost als bancs, la de l’energia nuclear, la d’igualtat efectiva entre dones i homes… Curiosament no tomben només lleis que venen de Catalunya, sinó totes les que demanen una societat més justa i sostenible. El TC és l’òrgan executor del règim del 78, que només beneficia els grans partits estatals, el centralisme, els grans bancs i constructores i, com no, a l’oligopoli energètic. Un TC en una societat democràtica hauria de defensar exclusivament la ciutadania i aquí només defensa els interessos i privilegis d’uns quants. Motius de més per a marxar perquè hi tenim tot el dret i perquè tenim el deure de fer un país millor”, conclou Civit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Karlus a novembre 13, 2017 | 16:08
    Karlus novembre 13, 2017 | 16:08
    El que diguin aquests imbècils, cal fotreu a la brossa. Fora els ocupants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa