MonPlaneta
L’origen del senyal de ràdio misteriós captat ara fa un any és a una galàxia propera
  • CA
| CSIRO

Un equip internacional d’astrònoms ha aconseguit localitzar l’origen d’una ràfega ràpida de ràdio (FRB per les seves sigles en anglès) que a principis de 2019 va sorprendre la comunitat científica per les seves característiques. Segons sembla, l’emissió prové d’una galàxia espiral no gaire lluny de la nostra. A diferència dels senyals de ràdio individuals, que només s’emeten un cop, les FRB envien ones curtes d’alta energia múltiples vegades, i només se n’han detectat dues fins ara. Aquesta, a més, té un origen diferent de la primera.

Batejada com a 180916.J0158+65, la ràfega va ser detectada per vuit telescopis terrestres, que han aconseguit rastrejar-la fins a una galàxia a uns 500 milions d’anys-llum de nosaltres, molt més a prop que la majoria de senyals detectats fins ara. Tal com explica un article publicat aquest dilluns a la revista ‘Nature’, la proximitat de l’origen d’aquest FRB permet que els telescopis de la Terra puguin estudiar-lo amb molt més detall i, potser, determinar com es va originar. De moment, se sap que, dins la galàxia espiral d’on prové, el seu origen concret és en una zona d’uns set anys-llum de diàmetre, una precisió que, per als astrònoms, és comparable a que una persona, des de la superfície de la Terra, en reconegués una que és a la Lluna.

Conèixer més detalls de la galàxia d’on ens arriba el FRB podria aportar molta informació sobre els entorns on s’originen i, finalment, explicar què els crea, un dels grans misteris de l’Univers i que ha generat teories que arriben, fins i tot, a assenyalar intel·ligències alienígenes com a emissores.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa