MonPlaneta
L’ONU vol una gran mobilització el 5 de juny per a posar fi a la contaminació de l’aire
Fum provinent d’indústries | Pxhere

“Mei, el món no ha estat sempre així”. Aquesta frase arrenca el vídeo d’una emotiva campanya protagonitzada per avis i els seus néts. Amb ella, les Nacions Unides volen mobilitzar la societat per exigir mesures que acabin amb la contaminació de l’aire. El proper 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, és el dia que aquesta publicitat vol marcar com la jornada que va fer història.

Des de 1974, l’ONU va decidir que aquesta data assenyalaria la cita al seu calendari oficial per a fomentar la consciència i l’acció global a favor de la protecció del medi ambient. Després de 45 anys, presumeixen d’haver aconseguit que sigui una plataforma global d’abast públic, ja que se celebra a més de cent països. Les Nacions Unides fan èmfasi en conceptes relacionats amb la mobilització quan tracten aquest tema. Per això el defineixen com el dia perquè les persones facin alguna cosa pel planeta Terra. I deixen la porta oberta perquè es faci amb voluntat local, nacional o global. L’important, destaquen, és que ja bé en solitari o en companyia, s’actuï.

Aquest 2019 el tema escollit per a posar el focus de l’acció és la contaminació de l’aire, i les Nacions Unides han triat la Xina com a país amfitrió. Amb això destaquen els desafiaments ambientals a què s’enfronta i ho consideren una manera de donar suport als seus esforços mitjançant la celebració d’actes oficials. “El país ha demostrat un gran lideratge abordant la contaminació de l’aire a nivell nacional”, destaca la directora executiva adjunta d’ONU Medi Ambient, Joyce Msuya. De fet, va considerar que “ara pot instar el món a donar una resposta més gran a aquesta emergència global que ens afecta a tots. La Xina liderarà l’impuls per salvar milions de vides“.

Cada cop hi ha més punts de recàrrega de cotxes elèctrics a les ciutats. | Olivier Le Moal

Les xifres dels danys que causa la contaminació de l’aire són greus. Segons les estimacions de l’ONU, uns set milions de persones a tot el món moren prematurament cada any per aquestes causes. Més de la meitat, gairebé quatre milions, d’aquestes morts tenen lloc a la regió d’Àsia i el Pacífic. La Xina s’ha convertit en líder de l’acció climàtica, amb un sector d’energia neta en creiement. El país té la meitat dels vehicles elèctrics del món i el 99% dels autobusos elèctrics. En celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient 2019, el govern xinès podrà mostrar les seves innovacions i avanços en favor d’un medi ambient més net.

Una de les idees més sorprenents de la Xina és la construcció d’una central d’energia solar a l’espai | NASA / Artemis Innovation Management Solutions

Segons un niu informe de Nacions Unides sobre la contaminació de l’aire a Àsia i el Pacífic, la implementació de 25 polítiques de tecnologia a la regió podria produir una reducció de fins el 20% en les emissions de diòxid de carboni i del 45% en les de metà a nivell mundial, cosa que evitaria 0,3ºC d’escalfament global. L’ONU aporta tres xifres per subratllar la importància de la gravetat del problema. El primer és que el 92% dels habitants del món no respira aire net. Això implica que la contaminació de l’aire li costa a l’economia global cinc bilions de dòlars anuals a causa de la despesa en assistència social. La darrera dada és una alerta per al futur: les seves estimacions calculen que la contaminació per ozó a nivell del sòl reduirà el rendiment dels cultius bàsics en un 26% fins al 2030.

Article publicat originalment a iambiente.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa