MonPlaneta
L’ONU afirma que encara es pot evitar un escalfament global superior a 1,5ºC
  • CA
Projecció de l’escalfament global per al 2085 | NASA

El Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic de les Nacions Unides ha revelat aquest dilluns l’enorme i molt urgent tasca que cal emprendre per limitar l’escalfament del planeta i establir un pla clar per aconseguir-ho. L’informe especial de l’IPCC sobre la frenada de la pujada de les temperatures a 1,5ºC alerta que, al ritme actual, l’escalfament superarà l’1,5ºC entre els anys 2030 i 2052 si les emissions de CO2 continuen al ritme actual. És per això que, abans de 2030, les emissions globals s’haurien de reduir a la meitat i continuar treballant per aconseguir les emissions zero de cara a mitjans d’aquest segle. Greenpeace, una de les organitzacions ecologistes més importants del món, ha analitzat les conclusions d’aquest informe d’experts.

“El món és en flames. Per evitar més incendis tràgics, fenòmens meteorològics extrems i pèrdua de vides, cal reduir a la meitat les emissions mundials durant la propera dècada. És un gran repte però és factible i els costos de no seguir el camí correcte són una qüestió de vida o mort per a milions de persones, en particular dels qui tenen menys recursos”, ha declarat Jennifer Morgan, directora executiva de Greenpeace International. Per aconseguir l’objectiu d’1,5ºC, el consum mundial de carbó s’hauria de reduir almenys en dos terços el 2030 i gairebé a zero el 2050. L’ús de petroli i gas també haurien de caure ràpidament. Un camí que no depengui de tecnologies d’absorció de CO2 exigeix que l’ús de petroli es redueixi al a meitat el 2030 i, el de gas, en una tercera part.

L’ús de combustibles fòssils s’hauria de reduir dràsticament | xx

“Aquest és l’informe de ciència climàtica més singular i important fins ara. Els líders governamentals i empresarials no tenen on amagar-se i han de demostrar que entenen la ciència actuant amb la urgència que exigeix. Però tots tenim un paper. Cada persona ha de fer tot el que sigui al seu abast per canviar de rumb i seguir el plan que s’inclou a l’informe de l’IPCC”, ha afegit Morgan. Les solucions climàtiques naturals, com la protecció dels boscos i la reforestació, tenen el potencial de proporcionar més d’un terç de la mitigació econòmicament rendible de CO2 que necessitem fins el 2030 per a un objectiu de 2ºC, cosa que indica que també té un potencial molt alt en l’objectiu d’1,5ºC.

“Hi arribarem a temps? Ningú no ho sap. Ens dirigim a un territori inexplorat. El que importa ara és que decidim intentar-ho i ho convertim en la nostra prioritat absoluta. Només llavors tindrem l’oportunitat de protegir-nos dels impactes devastadors que, segons la ciència, començarien a accelerar-se després d’1,5ºC”, explica Morgan. “Els qui asseguren que no és realista ens estan dient que abandonem la gent, les espècies, el nostre meravellós planeta. No ho acceptarem. Mai no ens donarem per vençuts”, ha declarat Kaisa Kosonen, assessora de polítiques de l’oficina nòrdica de Greenpeace.

El riu Olifants del Parc Nacional Kruger (Sud-àfrica) durant un episodi de sequera | Fabien Rouire (CC)

Pel que fa a la situació a l’estat espanyol, Greenpeace afegeix que l’executiu de Pedro Sánchez “ha de prendre bona nota de l’informa de l’IPCC i presentar una llei de canvi climàtic i transició energètica que asseguri que assolim un sistema energètic intel·ligent i 100% renovable abans de 2050, començant pel tancament de les centrals de carbó i nuclears el 2025″ ha afirmat Tatiana Nuño, responsable de la campanya de canvi climàtic de Greenpeace Espanya. “El pas donat de suprimir l’impost al sol, que el Congrés ha de ratificar, és un senyal molt positiu per facilitar la participació de la societat en la transició energètica a través de l’autoconsum”.

L’informe de l’IPCC s’incorporarà directament al Diàleg de Talanoa, que concluirà en les converses anuals de l’ONU a la Cimera Internacional del Clima d’aquest any (COP24) i guiarà els governs per accelerar els seus plans d’acció contra el canvi climàtic.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ...SIEGFRIED... a octubre 09, 2018 | 01:20
    ...SIEGFRIED... octubre 09, 2018 | 01:20
    ...INVERTIR EN LA COSTA ES TIRAR EL DINERO...
  2. Icona del comentari de: impossible a octubre 09, 2018 | 11:22
    impossible octubre 09, 2018 | 11:22
    amb Trump liderant el país més contaminant del món no hi ha cap solució.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa