MonPlaneta
L’OMS demana reduir la contaminació perquè empitjora el pronòstic de la Covid-19
  • CA
Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona a la sortida 5 de la Ronda de Dalt

La Regió Europea de l’Organització Mundial de la Salut, l’OMS, ha recordat aquest dilluns, amb motiu de la celebració del primer Dia Internacional de l’Aire Net per un cel blau, que la contaminació empitjora el pronòstic de la Covid-19. És per això que insta als països europeus a seguir reduint-la.

I és que tal i com s’ha destacat, les mesures implantades per fer front a la crisi generada per aquest virus han aconseguit disminuir la contaminació de l’aire de les ciutats i, especialment, els nivells d’òxid de nitrogen, un contaminant directament relacionat amb el trànsit, el qual s’ha vist reduir de manera substancial pel tancament d’activitats per contenir la transmissió del coronavirus.

De fet, les dades europees d’algunes ciutats han mostrat una reducció de prop del 50% i en alguns casos de fins el 70%, en els nivells d’òxid de nitrogen, en comparació amb els valors previs a la pandèmia.

La Covid-19 ha estat una tragèdia però al mateix temps ens ha brindat una oportunitat sense precedents per evidenciar de quina manera les polítiques relacionades amb el transport i la forma en la que les persones treballen, estudien i consumeixen, podrien capitalitzar-se a mesura que avancem col·lectivament cap a una nova normalitat que podria generar beneficis per el medi ambient i la salut” han explicat des d’aquest organisme de Nacions Unides.

La intenció de millorar al qualitat mediambiental a llarg termini, més enllà de la pandèmia, es reflecteix en el ‘Manifest per a una recuperació saludable de la Covid-19’ de l’OMS, que té per objectiu reduir la contaminació de l’aire i destacar els beneficis per a la salut que té una millor qualitat de l’aire. Aquest manifest és la continuació a una crida que va fer el mes de maig el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, que va demanar que s’aprofités l’oportunitat per reduri la contaminació.

Segons l’OMS, millorar la qualitat de l’aire pot millorar també la lluita contra el canvi climàtic i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. A més a més, a llarg termini protegirà la salut i la resiliència dels nostres sistemes de salut sense deixar a ningú endarrerit.

“La Covid-19 ha tingut un impacte devastador a tot el món, però les mesures de resposta no només han protegit la nostra salut sinó que també han aconseguit millores a curt termini en la qualitat de l’aire. Amb una acció planificada i sostenible contra la contaminació podrem reduir la càrrega de malalties a llarg termini i el canvi climàtic, millorant dràsticament la qualitat de vida dels ciutadans” ha assegurat el director regional de l’OMS per a Europa Hans Henri P. Kluge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa