MonPlaneta
L’OMS avisa del risc “molt real” de rebrot i retorn al confinament si no es desescala bé
  • CA
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus | ACN

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit que el risc d’un rebrot del COVID-19, que faci necessari un retorn a les mesures de confinament més estrictes, és “molt real” si no el procés de desescalada no es duu a terme amb prudència i gestionant bé la transmissió del virus. En una roda de premsa, el dirigent de l’Organització Mundial de la Salut ha informat que ja s’han contagiat, oficialment, més de tres milions i mig de persones, 250.000 de les quals han mort. Tot i que els infeccions diàries a Europa Occidental s’estan reduint, ha remarcat, a l’est del continent, a Àfrica, al sud-est asiàtic, al Mediterrani Oriental i al continent americà continuen creixent.

No obstant això, Adhanom ha explicat que hi ha incidències diferents segons les regions, fins i tot dins d’un mateix país, i que la importància de prendre mesures adaptades a cada territori és molt gran, fent èmfasi que l’impacte de malaltia va “molt més enllà” dels contagiats i els morts. Així, a més de destacar que protegir els professionals sanitaris és crucial, també ha demanat parar atenció a les persones més vulnerabes d’emmalaltir i ha sentenciat que no es podrà acabar amb la pandèmia si no es tenen en compte les desigualtats que provoca.

El director general de l'Organització Mundial de la Salut, l'etíop Tedros Adhanom
El director general de l’Organització Mundial de la Salut, l’etíop Tedros Adhanom | ACN

El director general de l’OMS ha explicat que la desescalada, a qualsevol país, ha d’anar acompanyada d’una vigilància “ferma” dels casos i un control exhaustiu de la transmissió, de manera que es puguin identificar, aïllar, provar, tractar i seguir tots els contactes de cada cas confirmat, a més de reduir “al mínim” els riscs de rebrot a hospitals i residències. A més, ha dit, cal assegurar que tots els països tenen mesures preventives als llocs de treball i als centres educatius, evitar el risc d’importació del virus i donar a la població la informació suficient perquè estiguin mentalitzats i siguin coneixedors de què val fer per reduir les infeccions. “La pandèmia ha posat de manifest la importància de comptar amb un sistema sanitari sòlid i amb cobertura universal”, ha opinat, afegint que són “la millor resistència contra brots i epidèmies, així com les múltiples amenaces a la salut a què s’enfronten cada dia milions de persones a tot el món”. Pel que fa al futur, Adhanom ha conclòs que “invertir en salut ara salvarà vides més tard”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa