MonPlaneta
Una llama podria tenir la clau per desenvolupar immunitat al COVID-19

Un equip d’investigadors de l’Institut Rosalind Franklin, al Regne Unit, han anunciat que els resultats d’un dels seus estudis podria resultar en un avenç importantíssim en la lluita contra la pandèmia mundial de COVID-19. En un article publicat a la revista ‘Nature Structural and Molecular Biology’, els científics, encapçalats pel professor James H. Naismith, director d’aquest centre de recerca mèdica situat a Oxfordshire (Anglaterra), han explicat com gràcies al sistema immunològic de les llames han aconseguit desenvolupar la plantilla d’un tractament que pot ajudar els humans a tenir una resposta immunològica més potent contra el SARS-CoV-2 i que podria entrar en fase d’assaigs clínics d’aquí a pocs mesos.

El “còctel d’anticossos” creat pels científics de l’Institut Rosalind Franklin, que compta amb el suport del govern britànic, es basa en el sistema immunològic d’una llama en concret, anomenada Fifi, que han estat desenvolupat d’una manera especial. D’entrada, els anticossos d’aquests animals són relativament petits i molt més simples que no pas els dels humans. És gràcies a això que els investigadors han pogut modificar-los al laboratori per adaptar-los a combatre el nou coronavirus. En els sistemes immunològics adaptatius, com el seu o el nostre, els anticossos són molècules que canvien per enfrontar-se a un patogen concret i, així, en cas de reinfecció la malaltia resultant o bé no s’arriba a desenvolupar o, si ho fa, ho fa d’una manera molt més lleu. En el cas de les llames, per la simplicitat dels seus anticossos, adaptar-los al SARS-CoV-2 resulta molt més senzill de fer artificialment que no pas en anticossos humans.

Coronavirus
Coronavirus | Flickr

Així, si ja se sap que la sang de persones que s’han recuperat recentment del COVID-19 pot ajudar a altres pacients a recuperar-se, en el cas dels anticossos de les llames es poden produir en les quantitats que es vulguin i inocular-los per tal de donar una empenta a les defenses d’una persona malalta i ajudar-la a combatre la malaltia. Gràcies als avenços de la medicina, ara és possible convertir els anticossos de les llames en autèntiques màquines de matar el SARS-CoV-2 en els assaigs al laboratori, més que la majoria d’altres tractaments proposats fins ara, fent que s’enllacin amb la proteïna que el virus fa servir per accedir a les cèl·lules del nostre cos i inutilitzant-lo completament. L’avantatge d’aquesta teràpia, a més, és que si el virus muta és relativament fàcil tornar a modificar els anticossos per adaptar-los a lanova estructura del virus. L’equip de l’Institut Rosalind Franklin espera començar les proves en animals aquest mateix estiu i, abans no s’acabi el 2020, haver pogut provar aquest mètode en humans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa