MonPlaneta
El moviment dels ocells europeus, més controlat i precís que mai
  • CA
Exemple de dos d’aquests mapes

L’Euro Bird Portal (EBP), coordinat per l’Institut Català d’Ornitologia, ha posat en funcionament una versió millorada del seu visor, gràcies al qual els moviments dels ocells d’Europa es poden visualitzar d’una manera mai vista fins ara. Aquesta nova versió del visor també s’ha actualitzat amb 40 milions de dades noves i ara ja permet visualitzar mapes animats de tot l’any de 105 espècies d’ocells pel període 2010-2016 – consolidant l’EBP com el projecte de ciència ciutadana més gran i dinàmic d’Europa.

De fet, l’objectiu principal d’aquest EBP és combinar les dades dels portals d’enregistrament d’observacions d’ocells que operen a Europa per descriure patrons de distribució espacio-temporals a gran escala (canvis estacionals de distribució, patrons migratoris, fenologia) així com els seus canvis a través del temps. I el seu visor pretén posar en valor l’abast i el potencial del projecte mostrant els patrons de distribució setmanals de 105 espècies d’ocells en nou tipus de mapes diferents. Atès que es poden seleccionar dos mapes animats de qualsevol tipus i any simultàniament, en total, actualment hi ha més de 30 milions de combinacions de mapes disponibles per escollir.

Aquesta versió millorada també incorpora un nou disseny visual i diverses funcionalitats noves, incloent opcions de zoom i incrustació; i ha augmentat notablement l’àrea geogràfica coberta pels mapes gràcies a la incorporació de dades de Bulgària, Xipre, Estònia, Grècia, Hongria, Israel, Romania i Turquia.

Totes aquestes millores han estat possibles gràcies al co-finançament de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya i del programa LIFE de la Comissió Europea. Gràcies a la mobilització de tota aquest informació a través de l’EBP, cada cop s’està en millor posició per comprendre els canvis en els patrons de distribució i migració dels ocells així com la influència de factors tant rellevants com la meteorologia, el clima o els canvis en els usos del sòl.

L’EBP, coordinat per l’Institut Català d’Ornitologia en col·laboració amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, compta amb la col·laboració de 81 institucions de 29 països diferents i mobilitza les dades recollides per més de 100.000 observadors voluntaris d’ocells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa