MonPlaneta
L’helicòpter Ingenuity de la NASA sobreviu a la seva primera nit a la intempèrie marciana
  • CA
L'helicòpter Ingenuity a la superfície de Mart, en una imatge captada pel vehicle Perseverance
L’helicòpter Ingenuity a la superfície de Mart, en una imatge captada pel vehicle Perseverance | JPL-Caltech / NASA

L’helicòpter Ingenuity de la NASA ha aconseguit sobreviure a la seva primera nit a la superfície de Mart, una prova molt dura per a l’aparell que, d’aquí pocs dies, ha de provar d’enlairar-se i fer el primer vol a l’atmosfera del planeta. En un indret com el planeta roig, on les temperatures nocturnes poden baixar a 90 graus sota zero, els aparells elèctrics i les bateries poden malmetre’s simplement pel fred, i saber que continua funcionant és un alleujament pels enginyers de l’agència espacial dels Estats Units, que el monitoritzen des de la Terra.

El passat 3 d’abril, el petit helicòpter, que pesa uns 2kg, va sortir de sota del vehicle d’exploració Perseverance, on es trobava des que es va enlairar de la Terra el mes de juliol de 2020. Mitjançant una sèrie de moviments, l’helicòpter es va anar desplegant fins que, finalment, es va deixar caure a la superfície de Mart. Ara que se sap que és capaç de sobreviure a la nit marciana, només queda provar si pot volar, en el que seria el primer vol amb motor i controlat que els humans fem mai fora del nostre planeta. Els reptes que això suposava eren enormes, ja que no només calia que fos prou petit com per amagar-se sota el Perseverance sense impedir-li complir la seva missió, ser prou lleuger com per poder volar en una atmosfera tan lleugera com la de Mart i, és clar, tenir prou energia i resistència com per escalfar-se durant les nits marcianes.

Un cop l’Ingenuity es va haver separat, el Perseverance es va fer enrere per tal que l’helicòpter pogués fer servir les seves cel·les solars i començar a acumular energia. Properament, probablement aquest dimecres, 7 d’abril, els rotors de l’helicòpter es desplegaran i els enginyers, des de la Terra, faran que els sacsegi una mica. Després es faran les darreres comprovacions amb els sistemes informàtics de l’Ingenuity per acabar de preparar-se per l’enlairament. Ara que està sol, l’helicòpter té 31 dies per complir la seva missió, així que primer enviarà informació sobre el funcionament dels seus sistemes d’alimentació i termals, que el permeten funcionar i, un cop preparat, iniciarà el que s’espera que siguin una sèrie de fins a cinc vols de prova.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa