MonPlaneta
L’evolució dels microbis a l’Estació Espacial Internacional

Durant els darrers temps s’havia especulat molt sobre com la radiació, la pràctica absència de gravetat i la falta de ventilació podien afectar els organismes més petits que hi ha a l’Estació Espacial Internacional: els bacteris. En unes condicions tan dures i estressants, podria ser que la selecció natural hagués produït bacteris molt més resistents i perillosos que els de la Terra? Si fos així, seria un element a tenir molt en compte, especialment davant la perspectiva d’enviar naus tripulades a Mart.

Un estudi de la Universitat del Nord-oest, als Estats Units, sembla indicar que no és així. Els microbis, simplement, estan responent, i evolucionant, per tal de sobreviure en unes condicions tan dures, sense que això els faci, almenys de moment, més perillosos per als humans. El treball, publicat a la revista ‘mSystems’, revela que els bacteris aïllats de l’Estació Espacial Internacional són genèticament diferents dels seus parents de la Terra però que això no els fa més perjudicials per a la nostra salut.

A l’estació hi ha milers de microbis diferents, que van arribar a l’espai juntament amb els astronautes o com a càrrega i que fa generacions que hi viuen. Gràcies a una base de dades que conté anàlisis genètiques d’aquests bacteris, es van poder comparar, per exemple, els Staphylococcus aureus i els Bacillus cereus de l’estació amb els de la Terra. Mentre que els segons són menys perillosos, els primers són un dels bacteris més difícils de tractar, ja que s’estan tornant resistents als antibiòtics.

Per adaptar-se a viure a l’EEI, els bacteris van patir un procés de selecció natural dels més aptes, en part gràcies a mutacions espontànies. Els resultants, doncs, estan molt més preparats per a la vida a l’espai que els seus avantpassats que van arribar de la Terra. Això, però, no té res a veure amb evolucionar per ser més mortífers per als humans sinó, simplement, per a sobreviure.

Pel que fa a la seva virulència o la seva resistència als antibiòtics, no es van apreciar diferències significatives entre els bacteris de l’espai i els de la Terra. Això, però, no vol dir de cap manera que s’hagin de relaxar les precaucions per reduir, en la mesura del possible, l’arribada de més bacteris a l’estació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa