MonPlaneta
L’estudi del nou coronavirus permet aprendre molt de com evolucionen aquests organismes
Coronavirus
Coronavirus | Flickr

L’anàlisi del genoma dels virus presents a més de 7.500 pacients de COVID-19, un equip internacional de científics ha aconseguit identificar patrons en la diversificació genètica del SARS-CoV-2 que podrien ajudar a trobar medicaments i vacunes eficaces. L’estudi que ha estat liderat per l’University College de Londres (Anglaterra) i ha comptat amb el suport de la Universitat d’Oxford i l’Imperial College de la mateixa capital anglesa, ha identificat unes 200 mutacions genètiques recurrents del virus que mostren com s’està adaptant als humans. Els investigadors han observat que la major diversitat es troba als països que han rebut un impacte més fort de la pandèmia, cosa que indica una transmissió global des del seu inici ja que la majoria d’estats no tenen un sol “pacient zero”.

Tal com expliquen els investigadors en un article a la revista ‘Infection, Genetics and Evolution’, els resultats mostren com el virus, en la seva forma que infecta humans, va aparèixer a finals de 2019 i es va escampar ràpidament per tot el món. Les anàlisis de milers de mostres de virus de pacients diferents van permetre veure com 198 mutacions van tenir lloc més d’un cop i de manera independent per tal d’adaptar-se millor als seus nous hostes. Aquest ritme, però, és el normal en un virus com aquest i, de moment, no s’ha pogut comprovar si els canvis l’han fet més o menys letal o contagiós. Identificar aquestes mutacions, a més, ha permès veure la seva distribució en el genoma, cosa que ha aportat un coneixement molt interessant: hi ha parts que n’han patit molt poques i, per tant, serien objectius més eficients tant per a medicaments com per a vacunes, que podrien fer el seu efecte independentment de les mutacions que hi hagi en altres regions.

Tot plegat confirma la teoria, cada cop més estesa i amb més proves, que tots els virus del COVID-19 tenen un origen comú, l’organisme que va saltar d’un animal al primer humà que va infectar, tingués símptomes o no. Així doncs, els resultats d’aquest estudi fan difícil que el virus estigués circulant entre els humans abans que fos detectat a la ciutat de Wuhan, com s’havia dit. D’altra banda, la diversitat dins d’un mateix país també indica que el virus podria haver entrat per diverses vies alhora, cosa que explica la dificultat a l’hora d’aïllar i tractar els primers pacients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa