MonPlaneta
L’Estat manté en secret la distribució de la vacuna però afirma que el 27 hi haurà prou dosis
El ministre de Sanitat, Salvador Illa
El ministre de Sanitat, Salvador Illa | ACN

El govern espanyol manté el secret absolut sobre el circuit pel que arribarà i es distribuirà la vacuna de Pfizer a partir del dia 21 de desembre en què previsiblement rebrà l’autorització de l’Agència Europea del Medicament, però creu que les Comunitats Autònomes disposaran ja de prou dosis per iniciar la campanya de vacunació el dia 27 de desembre. Segons fonts del Ministeri, les comunitats tenen marge per decidir el dia en què activen el procés que comença amb els treballadors i els avis de les residències, prioritaris al grup 1. Les vacunes aniran arribant de forma seqüencial i el govern espanyol les distribuirà entre els territoris tenint en compte aquesta població prioritària, i no el còmput total de ciutadans. Segons aquestes fonts, Pfizer es fa càrrec de fer arribar les dois als punts designats a cada país. El govern espanyol es nega a identificar aquests punts per seguretat i davant la complexitat del procés.

Congeladors amb la vacuna de Pfizer emmagatzemades a Bèlgica
Congeladors amb la vacuna de Pfizer emmagatzemades a Bèlgica | ACN

La vacuna de Pfizer necessita una temperatura de -80º per conservar-se i arribarà en caixes de 1.000 vials cadascuna. Un cop arriba al lloc final de destinació la vacuna s’ha de descongelar i aguanta a la nevera fins a cinc dies. El Ministeri de Sanitari farà la distribució segons el nombre de persones de cada CCAA que consten als dos grups prioritaris. No per població total, malgrat que al llarg de la resta del procés s’acabarà aplicant aquest criteri. La vacuna s’ha de transportar per agents autoritzats. El Ministeri de l’Interior ha redactat un pla de seguretat i Sanitat assegura que l’arribada està assegurada. El repartiment a les CCAA serà seqüencial, de manera que aniran arribant remeses. Un cop les CCAA disposin de les vacunes hi haurà diverses casuístiques per aplicar-les. Hi haurà residents que aniran al centre de salut, i altres que les rebran a la seva pròpia residència on es desplaçaran equips de vacunació. De fet, les comunitats autònomes ja estan treballant amb les farmacèutiques per evitar errors en la manipulació de la vacuna en cadascuna de les etapes. Segons el Ministeri ja hi ha persones que s’estan formant en aquest procés per a la vacuna de Pfizer.

Vacuna contra la Covid-19
Vacuna contra la Covid-19 | ACN

Sanitat admet que la vacuna tindrà reaccions adverses en algunes persones com totes les vacunes i medicaments, però creu que són assumibles tenint en compte els beneficis que genera. Per això reforçarà els sistemes de vigilància dels efectes de la vacuna després d’administrar-la i comunicarà a les CCAA com s’han de notificar aquestes reaccions per poder-les incloure en un informe que s’elaborarà cada 15 dies. Segons el Ministeri, en la mesura que la vacuna s’utilitzarà de forma massiva després de la seva autorització, la probabilitat que aparegui un efecte al primer any és més ràpida i cal adoptar mesures a continuació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa