MonPlaneta
L’ESA i la Comissió Europea, juntes davant dels desafiaments climàtics i mediambientals
  • CA
La primera imatge obtinguda pel satèl·lit europeu MSG-4 | Agència Espacial Europea

L’empremta que els humans estem deixant en el nostre planeta, ja sigui en el seu aspecte extern o en el clima, està fent que la biodiversitat de la Terra estigui canviant més ràpid que en cap altre moment de la nostra història. És per això que la investigació científica i la comprensió dels sistemes que regeixen el seu funcionament són tan importants. Els desafiaments a què ens enfrontem com a espècie poden marcar no només el nostre futur sinó el de milions d’espècies, i és per això que l’Agència Espacial Europea (ESA) i la Comissió Europea volen unir forces i, plegades, fer recerca que permeti beneficiar les societats humanes i tots els ecosistemes del món, en un moment on el canvi climàtic és cada cop més evident i on es preveu que la població de la Terra, que no para de créixer, farà encara més pressió en els recursos naturals com ara el sòl o l’aigua.

Actualment, el satèl·lits de l’ESA ja ens proporcionen molta informació sobre els esdeveniments que estan tenint lloc arreu del món, ajudant a aportar proves dels canvis que s’estan produint a escala global i dades per prendre les millors decisions possibles per posar-hi remei o, si més no, limitar el seu avenç i trobar solucions als seus efectes més negatius. Per continuar treballant en aquest sentit, però, cal més col·laboració entre institucions i sistemes d’observació de la Terra des de l’espai, donant el millor ús possible a la capacitat que ens donen els darrers avenços científics i tècnics per comprendre el món on vivim i fent que els ciutadans del nostre planeta se’n puguin beneficiar. Els programes Horizon Europe de la Comissió Europea i Future Earth Observation de l’Agència Espacial Europea volen fer aportacions concretes als desafiaments mediambientals a què ens enfrontem. Així, la unió de les accions científiques de tots dos programes dona al nostre continent una gran oportunitat que dues institucions tan importants treballin amb l’objectiu comú de millorar les Ciències de la Terra i permetin respondre als problemes globals que ens amenacen a tots.

Patrick Child (esquerra) i Josef Aschbacher (dreta) | Agència Espacial Europea

Així, el director de Programes d’Observació de la Terra de l’ESA, Josef Aschbacher; i el subdirector general de Recerca i Innovació de la Comissió Europea, Patrick Child, estan treballant per millorar aquesta col·laboració en recerca científica i establir una iniciativa comuna, alieant i coordinant algunes de les seves activitats. Per a Aschbacher, “és molt important que els problemes mediambientals i climàtics s’encarin abans no sigui massa tard. És per això que confien, en paraules de Child, que “l’ESA i la CE aconsegueixin donar una millor forma a com contribuïm als desafiaments d’aconseguir una Europa sostenible el 2030 i als objectius climàtics de l’Acord de París de 2015”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa